Archív cikkek

Practice Living: magyar fejlesztésű tevékenységtervező-füzet segít, hogy rutinossá váljon a karanténlét

Published

on

A füzetet tervező csapat szinte azonnal reagált a koronavírus-járvány miatt megváltozott mindennapokra. Nem kész válaszokat adnak, hanem a megfelelő kérdéseket teszik fel.

Több mint egy tucat magyar, háromheti munkával – természetesen home office-ban – összeállított egy ingyen letölthető, kinyomtatható, de akár online is kitölthető tevékenységtervező-füzetet. A Practice Living névre keresztelt projekt angolul is elérhető. Leginkább talán a sokak által régóta ismert és évről évre használt Year Compass-füzethez hasonlít az elgondolás, ami segít lezárni egy évet, és megtervezni a következőt. Azonban a Practice Living kifejezetten a megváltozott körülményekre koncentrál: abban segít, hogy az új helyzetben mindenkinek sikerüljön megtalálnia önmagát, és könnyebben rendszerezze újra a tevékenységeit.

A füzet tervezőcsapatában designerek, innovátorok és pszichológusok dolgoznak, egyelőre ingyen, társadalmi elköteleződésből. És hiába tűnik elsőre úgy, még igen közelről is, hogy a füzet kész, a munka ugyanis folyamatos, hiszen újabb és újabb, megosztásra érdemes gyakorlatokat keresnek, ehhez pedig várják a a Practice Living használóinak visszajelzéseit.

Practice Living Tevékenységtervező

Úgy gondoljuk, hogy ez a füzet sokak segítségére lehet. Azt is tudjuk azonban, hogy nincs egyetlen, mindenki számára megfelelő megoldás, és van, akinek másra van szüksége. Ha úgy érzed, hogy szakemberrel szeretnél beszélni, fordulj bizalommal Jakobovits Kitti pszichológus kollégánkhoz. kitti.jakobovits@gmail.com

Mint a füzet alkotói írják: senkinek sem kell mesterművel elhagynia a karantént, nem kell virtuóz szakáccsá vagy lakberendezővé válni.

Már az is fejlődés, ha az életgyakorlatok fontos területeit meg tudják őrizni, pótolni vagy változtatni az emberek.

„Ez a füzet a segítségedre lehet, ha úgy érzed, hogy elvesztettél valamit, ami fontos, vagy túl sok az időd, amit nem tudsz számodra fontos tevékenységekkel tölteni” – áll a füzet leírásában. A tevékenységtervező tehát egy eszköz arra, hogy tisztábban lássuk a megváltozott körülményeinket, és a bennük elfoglalt helyünket.

A gyakorlatban a Practice Living segítségével tudatosíthatjuk magunkban a napi rutinjainkat, azt, hogy milyen tevékenységekkel töltjük általában a napokat, és feltérképezhetjük: miként tudunk ezeken változtatni. A füzet kitöltése, a benne lévő kérdések megválaszolása közben olyan szokássá válhat, amit beépíthetünk az általános mindennapjainkba, hiszen a füzetet bármikor elővehetjük – akár nyomtatva, akár a telefonunkra letöltve –, amikor csak úgy érezzük, hogy szükségünk van rá.

Kifotózott képkocka a Practice Living tevékenységtervező-füzetből

A füzet két nagyobb részre tagolódik: az első részben a régi szokásokat lehet listázni, amelyek kitöltötték az eddigi mindennapjainkat, ezek közül kell a legfontosabbakat kiválogatnunk és továbbvinnünk. A második részben pedig az előttünk álló kihívásokhoz és megváltozott körülményekhez igazodva átformálhatjuk e továbbvitt tevékenységeket. Ez után a napirendünk átrendszerezése következik, így olyan rutint alakítunk ki, ami végre biztonságot tud nyújtani a megváltozott körülmények között.

A Practice Living tevékenységtervező-füzet ingyenesen letölthető a Practice Living honlapjáról.

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version