Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Irányelvekkel lazítanak a karanténon Dél-Koreában

Létrehozva:

Fotó: Ed Jones / AFP

Karanténirányelveket dolgozott ki a dél-koreai kormány, amely elsősorban az egyéni és a közösségi higiéniai intézkedésekre összpontosít. A mostani utasításokat mindenkinek be kell tartania a hétköznapokban, hogy egy bizonyos fokon visszaállhasson az élet az országban.

Dél-Koreában csökkent a koronavírussal fertőzöttek száma, egyes helyeken már megkezdték a korlátozások lazítását. Ennek következő pontjában egyéni és közösségi intézkedéseket is kidolgozott a dél-koreai kormány az éttermektől egészen a múzeumokig, ezek részleteit pénteken adják majd ki. Az ország vezetése szerint ha betartják az előírásokat, akkor továbbra is féken tudják tartani a vírust, viszont az emberek bekapcsolódhatnak a gazdasági és társadalom egyes tevékenységeibe, tehát lassan visszaállhat a rend az országban.

A tervezetről végül majd az egészségügyi szakemberekből, kormányzati tisztviselőkből és civil szervezetek képviselőiből álló, „a hétköznapi élet karanténbizottsága” határoz. Egészségügyi tisztviselők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az iránymutatásnak nincs törvényi szintű ereje, csupán ajánlások, ennek ellenére központi helyet fognak kapni azok a rendelkezések, amelyek az előírások megszegőire vonatkoznak.

A helyi katasztrófavédelem szerint az intézkedéskészlet rendelkezik arról, hogy egy adott közösség – lehet az iskolai, gazdasági vagy bármilyen más – köteles szakértőt kijelölni, aki a karanténban folytatott tevékenységet irányítja, illetve vírusvédelmi intézkedéseket tesz. Neki együtt kell működnie az egészségügyi hatóságokkal, és rendszeresen ellenőriztetnie kell a közösség tagjainak egészségi állapotát.

Az egyénekre vonatkozó útmutatást a múlt héten mutatták be, ami szerint az embereknek 3-4 napig otthon kell maradniuk, ha betegnek érzik magukat, illetve javasolják, hogy tartsanak legalább kartávolságot másoktól, és legalább 30 másodpercig tartson a kézmosásuk.

Legnépszerűbb cikkeink