Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Így magyarázza a kormány a gödi einstandot

Létrehozva:

A munkahelyteremtéssel indokolja a kormány, hogy elvette Gödtől a legnagyobb adóbefizetőjét, mindezt a járvány elleni védekezésre hivatkozva.

Gödön – ahol a kormány az első gazdasági övezetet kijelölte – a Samsung gyár 1600 embernek ad munkát, de hamarosan fejlesztik az üzemet, további 2700 embert vesznek fel, így 4300-ra nőhet a ott foglalkoztatottak száma – mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára szerdán a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az államtitkár elmondta: a rendelet értelmében a kijelölt gazdasági övezetből származó adóbevételeket elsősorban a terület környékére kell költeni, így a Gödön, Csomádon és a Dunakeszin élők érdekeit is figyelembe kell venni.

Mindeddig a gyár által befizetett iparűzési adó a gödi önkormányzat kasszájába került, aminek felhasználásáról az ott élők által megválasztott képviselők döntöttek – ahogy az ország összes többi településén.

Tuzson szerint: a kérdés arról szól, hogy ezt az összeget ki fogja elkölteni, a városvezetés vagy a „nagyobb kitekintéssel rendelkező” megye, vagyis komplexen kell kezelni ezt a kérdést.

Az államtitkár által említett komplexitás a rendeletben nem jelenik meg: Gödnek semmilyen beleszólása nem lesz a területén megtermelt adóbevételhez, nem lesz ráhatása a felhasználásra.

Az üggyel kapcsolatban Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere a Pesti Hírlap Élő műsorában kijelentette: az önkormányzatiság alapját jelenti az iparűzési adó feletti diszponálás. Hozzátette: városában az önkormányzati feladatok ellátásában nagyobb szerepet játszik ez a bevételtípus, mint az állami támogatás.

 

Legnépszerűbb cikkeink