Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A koronavírus a ramadánt is legyőzi: zárva marad az iszlám két legfontosabb szentélye

Létrehozva:

A mekkai Nagymecset a Kába kővel és a zarándokokkal / Forrás: Al Jazeera/Flickr

A mekkai Nagymecsetben és a medinai „próféta mecsetjében” megtartják az imákat, de hívők nem mehetnek be. Három nap múlva kezdődik a ramadán böjti hónap.

Szaúd-Arábia március 27-én rendelte el az összes mecset ideiglenes bezárását, kivéve a mekkait és medinait. Három napra rá azonban ezekre is kiterjesztették a tilalmat, ami azóta is tart, így a böjti hónap idején is zárva marad a mekkai Nagymecset (Maszdzsid al-Haram) és a medinai „próféta mecsetje” (Maszdzsid an-Nabaví) – írja az MTI.

Az ország február végén ideiglenesen megtiltotta a beutazást a területére a koronavírus-járvány miatt, ezért az év bármely szakaszában teljesíthető kis zarándoklatra (umra) sem érkezhetnek egy ideig a muzulmánok. Nemcsak a külföldről érkező zarándokok előtt zárták le a határt, hanem megtiltották a beutazást mindenki számára, aki turistavízummal akart volna eljutni az országba.

Az intézkedés sok zarándok számára jelent csalódást, aki el akart volna jutni az umra keretében Mekkába és Medinába. Az umra zarándoklat az esztendő bármely időszakában végezhető, ellentétben a hádzs zarándoklattal, amely meghatározott időszakhoz kötött.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb összesítése szerint Szaúd-Arábiában jelenleg közel 10,5 ezerre rúg a koronavírussal fertőzöttek száma, és 103-an haltak bele a Covid–19 vírus okozta betegségbe.

Legnépszerűbb cikkeink