Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A kórházkiürítés miatti perekben segít a TASZ

Létrehozva:

Jogi segítségnyújtást ajánl fel a Társaság a Szabadságjogokért a kötelező ágyfelszabadítás miatt nehéz helyzetbe kerülteknek.

„Durva jogsértés, hogy az állam ellátás helyett a hozzátartozóikra hagyja a súlyos betegeket. Jogi eljárás kezdeményezéséhez olyan betegeket keresünk, akiket a koronavírus miatti ágyfelszabadítás során tettek ki a kórházból.

Olyan betegek vagy hozzátartozóik jelentkezését várjuk, akiknek nem csupán ápolását (etetés, tisztálkodás stb.), hanem az egészségügyi ellátását (pl. katéterezés, infúzió, rehabilitációs, palliatív ellátás stb.) is meg kell oldani otthonukban”

tette közzé a jogvédő szervezet.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, sokakat hazaküldtek a kórházakból, hogy helyet csináljanak a koronavírusos betegek esetleges rohamának. Az intézkedés sok családot szinte megoldhatatlan helyzetbe hozott. „Éppen takarítok, húzogatom a bútorokat, nem tudom, hogy fér be. Nem tud mozogni. Combnyaktörése volt, daganata van és magas vérnyomása. Pár hónapja elesett itthon hajnalban, rosszul lett, este 11-ig küzdöttek az életéért” – számolt be egy hozzátartozó a Pesti Hírlapnak korábban. A Szent Margit Kórház Fejlődésneurológiai osztályának osztályvezető főorvosa pedig azzal fordult a nyilvánossághoz, hogy az osztályát érintő „minisztériumi utasítás veszélyezteti mindazon újszülöttek, koraszülöttek, fiatal csecsemők egészséges élethez való jogát, melyet a korszerű, komplex kivizsgálás, és az így felállított diagnózison alapuló korai, intenzív kezelés elmaradása eredményez”. A Szent Margit Kórház Fejlődésneurológiai osztálya végül – vélhetően a közfelháborodás hatására – csökkentett ágyszámmal és egy másik épületben tudja folytatni működését.

Az érintettek a jogsegely@tasz.hu e-mail-címen jelentkezhetnek.

Legnépszerűbb cikkeink