Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Több az örökbefogadás iránti érdeklődés, mégsem könnyebb a menhelyeknek

Létrehozva:

Fotó: Martin BERNETTI / AFP

Megugrott az örökbefogadás iránti érdeklődés, az örökbe adás viszont jóval nehézkesebbé vált, és az állatvédő szervezetek attól tartanak, hogy a járvány végeztével visszakerülnek a most befogadott állatok. A főváros ebrendészeti telepe nem veszi át a telepre bevitt kutyákat.

„Három-négyszeresére nőtt az örökbefogadási kedv” – mondja Boncz Edit, a kaposvári Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesülettől. Az örökbe adás megszokott menetét viszont nehezítik az életbe lépett szabályok, csökkenteni kellett az örökbefogadást általában megelőző látogatásokat, sétáltatást.

Az egyesület egy időre szüneteltette az örök beadást, a hétvégétől viszont újra lehet kutyát és macskát is örökbe fogadni, az új protokoll részleteiről a Kutyatár Facebook-oldalán is beszámoltak: „Brainstorming keretében új protokollt fogalmaztunk meg, mely kiküszöböli az eddig elvárt többszöri személyes kontaktust, hanyagolva a telepen történő látogatást. Talán érthető, hogy elővigyázatosságból tilalmat rendeltünk el mind a sétáltatásra, mind az örökbe fogadást megelőző látogatásra vonatkozóan, viszont ennek következtében a telep csak telik, miközben nincsenek gazdisodások.”

Ha megy, marad-e?

A járvánnyal kapcsolatos korlátozások miatt a tilalmak feloldásáig az örökbe fogadni szándékozók egy e-mail-címen jelentkezhetnek egy részletes bemutatkozó levéllel. A változások azonban nem csak a járvány miatti elővigyázatosságra térnek ki. Ahogy Boncz Edit elmondta, a megnövekedett érdeklődés jó része a járvány miatti különleges helyzetnek köszönhető, azonban tartanak attól, hogy a most örökbe adott kutyák és macskák nagyobb számban fognak visszakerülni a védőszárnyaik alá.

A székesfehérvári Alpha Segítő Kéz Alapítvány (ASKA) szintén bezárt a járvány kezdetén, azóta úgy döntöttek, hogy – mivel az utcára kerülő állatok száma nem csökken – újraindítják az örökbe adást, természetesen a szükséges megelőző intézkedések mellett: az egyesület önkéntesei maszkban és gumikesztyűben fogadják azokat a gazdijelölteket, akiket előre egyeztetett időpontban fogadnak, és várják ideiglenes befogadók jelentkezését is. Külön felhívják a figyelmet a megfontolt döntésre: „nagyon fontos, hogy nem pótlékok az unalmas napokra kutyáink, hanem továbbra is minimum 10 éves vállalás”.

Ez a korona nem az a korona

Több szervezet is felhívja a figyelmet arra, hogy a kutyák koronabetegsége – canine coronavirus (CcoV) –, amely régóta ismert és főleg súlyos hasmenést okoz, nem azonos az új típusú koronavírussal, a kutyák nem terjesztik azt, senki ne dobjon ki kutyát az álhírek miatt. A székesfehérvári ASKA úgy fogalmaz: „A kutyák már régen rendelkeznek egy bizonyos koronavírussal, sőt védőoltást is kapnak ellene. De ez nem azonos azzal a koronavírussal, ami jelenleg lázban tartja a világot. Emiatt tehát nem kell kidobni, altatásra vinni a kutyákat. Tessenek átgondolni a tetteiket, még akkor is, ha éppen a pánik uralkodik.”

Boncz Edit a Pesti Hírlapnak úgy nyilatkozott: olyannal még nem találkozott, hogy koronavírusra hivatkozva adtak volna le kutyát, de nem tartja kizártnak, hogy más, megszokott indokot mondanak, illetve a kidobott kutyákról sincs információjuk. Arról, hogy úgy általában megugrott volna a befogadási kedv mellett a leadások, kidobások száma, nem tud nyilatkozni. Igaz, ennek oka – mint mondja – arra vezethető vissza, hogy az általában is olyan magas szám, amelynek a változásaira egyszerűen nincs rálátásuk. Egy biztos: mindig magasabb, mint amit az állatvédő szervezetek kezelni tudnak.

30 perc az Illatos úton

Megkerestük az Illatos úti ebtelep fenntartóját, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) Állategészségügyi Szolgálatát is. Erre vonatkozó kérdésünk ellenére az örökbe fogadások, az az iránti érdeklődések számának alakulásáról nem kaptunk információt, ellenben azt írták, hogy „a FÖRI Állategészségügyi Szolgálata a veszélyhelyzet kihirdetése óta nem veszi át a szolgálat telephelyére személyesen behozott megunt, leadott és kóbor állatokat. Kizárólag bejelentés alapján a közterületen lévő, agresszív, társadalomra veszélyes kóbor állatok befogását végezzük. A diszpécser-szolgálatunk működése folyamatos, de itt egyelőre nem tapasztaljuk azt, hogy megnövekedett volna azon bejelentések száma, melyek utcán kóborló ebekről szólnak.”

A cikk leadása után, második megkeresésünkre azonban már érdemben reagált a FÖRI Állategészségügyi Szolgálata. Válaszukból kiderül, hogy náluk is újból van lehetőség az örökbefogadásra, igaz, a megváltozott körülmények miatt mindenkinek 30 perc áll a rendelekzésre a választásra és az adminisztrációra: „Az Illatos úti telephely a veszélyhelyzetre tekintettel korlátozott időtartamban van nyitva. A járványvédelmi előírások szem előtt tartása, valamint az állampolgárok egészségének maximális megóvása mellett – 2020. április 20-tól előzetes, telefonos időpont egyeztetést követően – újra lehetővé vált az állatok örökbefogadása. Minden állampolgárnak fél óra áll rendelkezésére az interneten előzetesen kiválasztott állat megismerésére, és a döntés után az örökbefogadáshoz szükséges adminisztráció lebonyolítására.”

A FÖRI egyben azt is elárulta, hogy megnőtt az érdeklődés az örökbefogadás iránt. Továbbá, hogy az Állategészségügyi Szolgálatnál a tulajdonostól történő befogadás (átmeneti elhelyezés) szolgáltatás – a veszélyhelyzetre tekintettel – továbbra sem lehetséges.

Legnépszerűbb cikkeink