Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Két hét múlva jöhet az érettségi, újabb idősotthonokban találtak fertőzöttet

Létrehozva:

Budapesten jobban ment a szabályok betartása, mint vidéken, már 19 idősotthonban regisztráltak fertőzöttet. Operatív Törzs, hétfő.

Hétvégén 3945 szabálysértés történt a kijárási korlátozással összefüggésben – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. Hozzátette: Budapesten nem tapasztaltak nagy szabályszegést, a szabályok betartása jobban ment a fővárosban, mint vidéken. Vasárnap Sanghajból és Szöulból érkező repülőgépek hoztak összesen 22 tonna védőfelszerelést Budapestre.

Sorban esnek el az idősotthonok

Folytatódnak a Pesti úti idősotthonban végzett tesztek elemzései, jelenleg 223 fertőzöttről tudunk – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. A fertőzöttek közül eddig 23-an vesztették életüket.

Müller megerősítette a május 3-ára vonatkozó becslést: szakértők szerint jövő hét vasárnap kezdődhet a „plató”, amikortól kezdve a napi új fertőzöttek száma már nem nő tovább. Azt, hogy ez a stagnálás meddig tarthat, az országos tisztifőorvos szerint nem lehet egy-két havi adatból megbecsülni. A két hét múlva kezdődő érettséginek a higiéniai előírások betartása mellett nincs akadálya – mondta Müller.

Jelenleg 19 idősotthonban regisztráltak már fertőzöttet, ebből 8 Budapesten van. Megemlítette a tököli, a sződligeti, a borsodnádasdi és a dabasi idősotthont is.

Ivóvíz, szennyvíz, klíma

Újságírói kérdésre válaszolva Müller elmondta: ivóvízen keresztül nem terjed a koronavírus, és a légkondicionáló használata sem növeli a kockázatot, ha karbantartják, de kórházakban nem javasolja a használatát. A szennyvízzel dolgozók számára viszont fontosnak tartja az egyéni védelmet.

Legnépszerűbb cikkeink