Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Járvány: Dánia nem segíti ki az adókerülő offshore cégeket

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Az a cég, aki állami mentőpénzt kap, vállalja, hogy nem fizet osztalékot, illetve idén és jövőre nem vásárol vissza saját részvényt. Az adóparadicsomokba bejegyzett cégek nem is álmodhatnak állami mentőövről. 

Dánia az elsők között megtiltotta, hogy adóparadicsomokban bejegyzett vállalatok pénzügyi támogatást kaphassanak az államtól a koronavírus-járvány idején. Az észak-európai ország milliárdokat költött azoknak a vállalatoknak a megsegítésére, amelyeknek a bevételei drasztikusan csökkentek a járvány féken tartását célzó, a mozgást széles körben és szigorún korlátozó kormányzati intézkedések miatt.

A kormány szombaton jelentette be, hogy 100 milliárd koronával (14 milliárd dollárral) megemelte a támogatási keretet, amelynek összege így már közel 400 milliárd koronára rúg. A támogatás igénybe vételének szabályait azonban úgy módosították, hogy adóparadicsomokban bejegyzett cégek nem kaphatnak pénzügyi segítséget. Emellett a dán államtól támogatást kérő cégeknek vállalniuk kell, hogy nem fizetnek osztalékot, illetve idén és jövőre nem vásárolnak vissza saját részvényeket. A vállalatok akkor fizethetnek újra osztalékot, ha az államtól kapott támogatást maradéktalanul visszafizették.

„Amikor az adófizetők pénzéből milliárdokat költünk vállalatok és munkahelyek megmentésére, a pénzt éppen erre a célra kell fordítani, nem pedig a világ másik felében egy adóparadicsomba küldeni” – mondta Rune Lund, a dán kormány adóügyekben illetékes szóvivője. Az Európai Unió adóparadicsomokat tartalmazó listáján 12 ország szerepel, köztük Panama, a Seychelles- és a Kajmán-szigetek. Egyes kutatások szerint az adóparadicsomok miatt évi 500-600 milliárd dollár bevételtől esnek el a kormányok szerte a világban.

Magyarországon nincs ilyen tiltás, korlátozás az offshore cégekre nézve.

Legnépszerűbb cikkeink