Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nem kell bezárni az időseket

Létrehozva:

A kijárási korlátozás nem börtön, azzal pedig többet ártunk, ha tétlenségre ítéljük őket, mintha elővigyázatosan, de mozoghatnak a lakáson kívül is.

Az MTA statisztikája szerint Magyarországon 600 ezer 65 év feletti él egyedül. Őket fokozottan sújthatja a kijárási korlátozás, hiszen sokan közülük csak a boltban, az orvosnál, a lottózóban, vagy a fodrásznál ápolnak személyes kapcsolatokat.

„Vannak, akik félreértik: nem kijárási tilalom, hanem csak korlátozás van. Nem kell bezárni az időseket! Jó, ha többnyire otthon vannak, és kerülik az olyan helyeket, ahol sokan vannak, fontos a távolságtartás is, de naponta menjenek ki sétálni! Ha olyan időpontban, olyan helyre mennek, ahol tudják tartani a távolságot, akkor nem lehet baj. A szigorú bezártság nagyon súlyos mentális problémákat tud okozni egy embernek, ezért enyhíteni kell azon a merev állásponton, hogy maradjanak otthon – mondta dr. Németh Erzsébet szociálpszichológus a Pesti Hírlapnak. – Ha egész napos semmittevésre ítélnek egy embert, az olyan, mint egy börtön, nem tesz jót. Fontos, hogy ha otthon vannak, strukturálják a napot, és valami olyat csináljanak, amit hasznosnak éreznek!”

Terjed az internethasználat

A szakértő szerint többen használják az internetet az idősek közül, mint azt gondolnánk, és ez a járvány miatt még inkább elterjedhet. „Az idősek internethasználata egy folyamatosan változó adat, különösen most, az elmúlt hetekben. Körülbelül az idősek 40 százaléka, fele használja az internetet, elsősorban a Facebookot. Napi három telefon, vagy üzenet nagyon sokat segíthet, erre is nagy szükségük van az egyedül élő időseknek, és ne felejtsük el: továbbra is nagyon sokan vannak, akik csak a tévén, vezetékes telefonon, és személyes találkozásokon keresztül tartják a kapcsolatot a külvilággal” – mondta dr. Németh. Ezt megerősítik a szolgáltatók adatai is: a kijárási korlátozás óta majdnem kétszeresére nőtt a vezetékes telefonos forgalom.

Segíthetnének a közalkalmazottak is

Az önkormányzatokat jogszabály kötelezi arra, hogy meglátogassák az egyedül élő időseket, ételt vigyenek nekik. A KSH adatai szerint ezt a szolgáltatást leginkább Kelet-Magyarországon veszik igénybe, jellemzően kisebb településeken, és arra figyelmeztetnek, hogy járvány idején élénkülhet a kereslet. Arra az esetre, ha nem lenne elég kapacitásuk, a szakértő egy meglepő javaslattal állt elő. „A közalkalmazottak, akik most nem dolgoznak, de kapnak fizetést, segíthetnének az önkormányzatoknak az idősek ellátásában. Egy bölcsődei dolgozó miért ne segíthetne?”

A szomszédoknak, családtagoknak azt javasolja a szakértő, hogy tartsák a fizikai távolságot, de maszkban, kesztyűben bátran kopogjanak be idős szeretteikhez, és ajánlják fel a segítségüket. „Előfordul, hogy hetekig rá sem néznek az idősekre, még a közeli rokonok sem. Ezzel a koronavírustól megóvják, de mi lesz vele? Szenved, és lelkileg, szellemileg leépül. Fontos, hogy a rokonok tegyenek meg mindent, és ha személyesen nincs lehetőségük meglátogatni, hívják fel őket” – mondta dr. Németh.

(Ez a cikk eredetileg a Pesti Hírlap első digitális kiadásában jelent meg, lapozgassa ön is további érdekességekért!)

 

Legnépszerűbb cikkeink