Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Rengeteg műszaki vizsgát kell majd elvégezni, ha vége a járványnak

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Számtalan hivatalos ügyintézés csúszik a koronavírus-járvány miatt, sajnos ide tartozik az autók kötelező műszaki vizsgája is. Mivel az autószervizek közel negyven százaléka már bezárt, ezért azoknak a személygépjármű tulajdonosoknak, akiknek ebben az időszakban jár le a műszaki vizsgájuk, csak a korlátozások feloldása után van lehetőségük megújítani azt – írja a Népszava.

Igaz, az egészségügyi vészhelyzet megszűnése után még plusz 15 napot kapnak a műszaki vizsgára, de ez az idő biztos, hogy nem lesz elég az összes autóra, így sokaknak vagy büntetést kell fizetnie, vagy erre az időre letenni a kocsijukat.

Kovács Ferenc, az Európai Autószervizek Egyesülete elnöke azt mondta, legalább két hónapra lenne szükség, hogy minden vizsgát elvégezzenek, amiről levélben is tájékoztatta az illetékeseket. Bár valószínűleg lesznek olyanok, akik a járvány ideje alatt végeztetik el a műszaki vizsgát, még így is, ha három hónappal számolunk, körülbelül félmillióan fognak jelentkezni a vizsgaállomásokon. A helyzetet tovább nehezíti, hogy egyre több olyan autószerviz van bajban, ami szakhatósági engedéllyel működik. Bevétel híján nem tudják fizetni az alkalmazottjaikat, így kénytelenek bezárni.

Kovács szerint a szociális gondoskodás elsősorban az állam dolga, nem pedig a vállalkozóé, aki kifizeti az alkalmazottait, akinek béréből az állam havonta másfél százalék munkaerő-piaci járulékot von le. Ebből a jelenlegi három helyett, most akár kilenc havi álláskeresési járadékot is ki lehetne fizetni azoknak, akik munkanélkülivé váltak.

Legnépszerűbb cikkeink