Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Oroszok pénzelhetik az Orbánt hősnek kikiáltó holland politikust

Létrehozva:

Kínos WhatsApp-üzenetek szivárogtak ki a holland szélsőjobboldali politikus Thierry Baudet telefonjáról. Ő állítja, ironikusan írta, hogy egy orosz politológus pénzeli. Orbánt hősként tiszteli.

Putyin-közeli oligarcha fizethette Thierry Baudet holland politikus kampányát, amivel akadályozta az EU és Ukrajna együttműködését – írja a Politico. Baudet vezeti a holland euroszkeptikus, bevándorlásellenes Demokráciáért Fórum (FvD) pártot, amit 2016-ban ez a kampány hívott életre. A 37 éves pártvezér annyira szélsőséges nézeteket terjeszt, hogy a populista Geert Wilders is elhatárolódott tőle. Baudet szerint

Orbán Viktor egy hős, akit az egész nyugati világnak dicsérnie kellene.

Az FvD meglepetésre besöpörte a legtöbb szavazatot a tavalyi önkormányzati választásokon, és az Európai Parlamentben is sikerült 3 széket elfoglalnia.

„Csak vicceltem”

A kiszivárgott WhatsApp-üzenetekben Baudet azt írja, Hollandiának ki kellene lépnie a NATO-ból, annak ellenére, hogy az FvD a választásokon éppen azzal kampányolt, hogy az országnak jobban hozzá kellene járulnia a szervezet működéséhez. Szóba került Vladimir Kornilov Hágában élő politológus is, aki az üzenetek szerint „Putyinnak dolgozik”.

Lehet, hogy Kornilov akar egy kis mellékest fizetni, de az összes pénze sem ér fel azzal a támogatással, amit tőled kapok

– írta egykori párttársának, Henk Ottennek.

Bár maga Kornilov tagadja, hogy kötődne az orosz kormányhoz, de a New York Times szerint több szálon kötődik a Kremlhez, és aktív szerepet vállalt a 2016-os, az EU és Ukrajna kapcsolatáról szóló holland népszavazás előtti ellenkampányban. (A kampány egyébként sikeres volt, 61 százalék ellenezte a kapcsolatok erősítését.) Ez volt az első olyan népszavazás Hollandiában, amit a kormánynak azért kellett kiírnia, mert legalább 300 ezren aláírtak egy erről szóló petíciót.

Baudet szerint a Kornilovról szóló üzenetek viccesen túlzóak. „Néha WhatsAppos zárt csoportokban eresztjük ki a gőzt, és előfordul, hogy túllövünk a célon” – mondta a pártvezér.

Legnépszerűbb cikkeink