Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Járvány idején tenyésznek a zsarolóprogramok

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Sajnos a kibertérben sem vagyunk biztonságban, mivel a koronavírus-járvány jó okot ad arra, hogy adathalász e-maileket és zsarolóprogramokat küldjenek a gyanútlan felhasználóknak – írja a BBC.

A Gmail egy nap alatt több mint 100 millió olyan e-mailt szűr ki, melynek célja, hogy egy harmadik fél megszerezze a felhasználó adatait. A levelező szolgáltatást üzemeltető Google elmondása szerint ezek egyötöde olyan tartalommal érkezik, ami a koronavírusról szól. Adathalászok olyan hamis
e-maileket küldenek szervezetek, vagy tisztviselők nevében, amikben

  • adatainkat kérik,
  • pénzt csalnak ki belőlünk támogatásra hivatkozva,
  • vagy arra buzdítanak, hogy letöltsünk egy androidos szoftvert, ami azt ígéri, segítségével nyomon követhető a vírus terjedése, ám valójában egy zsarolóprogram, ami blokkolja telefonunkat.

Érkezett már ilyen e-mail az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC), sőt még Donald Trump amerikai elnök nevében is.

Az utóbbi időben 667%-kal nőtt a rosszindulatú e-mailek száma, és bár a Google azt mondja, ezek 99,9%-át kiszűrik, nem árt résen lenni, és mindig meggyőződni a levél feladójának hitelességéről.

Legnépszerűbb cikkeink