Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Felszökhet az olívaolaj ára egy másik járvány miatt

Létrehozva:

Xylella fastidiosa baktérium miatt kipusztult olajfaliget az olaszországi Suranóban, 2019 júliusában / Fotó: Sjor/Wikipedia

Dél-Európát az ág is húzza: miközben az emberek között tombol a koronavírus, az olajfákat egy másik kórokozó pusztítja.

Tönkreteheti az olívaolaj-ipart a Xylella fastidiosa nevű vírus írja a BBC. Ez a világ egyik legveszélyesebb vírusa a növényekre nézve, ráadásul jelenleg nincs rá ellenszer, csak a fák kivágásával lehet útját állni a terjedésnek. A betegség megakadályozza a fák víz- és tápanyagellátását, és könnyen átterjedhet a cseresznye-, mandula- és szilvafákra is.

Egy kapcsolódó tanulmány szerzője, Kevin Schneider szerint akár sikerül megállítani a járványt, akár nem, már a mostani pusztítás mértékét is megérzik a vásárlók. „Várhatóan hiány lesz olívaolajból a polcokon, a készlethiány pedig áremelkedést okozhat” mondta Schneider. Szakértők szerint akár 20 milliárdos kárt is okozhat a járvány, a legnagyobb anyagi kárt Spanyolország szenvedheti.

A vírus nedvszívó rovarok által terjed, és jelenleg főleg Spanyolországban és Görögországban pusztít. 2013-ban egy olaszországi járvány 60 százalékkal vetette vissza a termést. Ez a három ország adja az európai olívaolaj-termelés 95 százalékát. Egy ilyen járvány nem csak az olajipart érintené, hanem a teljes helyi gazdaságot: mezőgazdasági munkások veszíthetik el a munkahelyüket, a termőföld értékét is visszavetheti, és az érintett környékek turisztikai értéke is csökken.

Legnépszerűbb cikkeink