Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Felfüggesztik az OKJ-s vizsgákat

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Shutterstock

A szakszervezetek tiltakozása ellenére hatályba lép szeptembertől a Szakképzés 4.0 nevű program – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Népszavának.

A program elválasztja a közneveléstől a szakképzéseket, a szakképző iskolákban oktatók pedig elveszítik közalkalmazotti státuszukat, cserébe 30 százalékos béremelést ígér nekik a kormány. A tervek szerint szeptembertől több diák kaphat majd ösztöndíjat, és megerősítenék a duális képzést is.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének szakképzésért felelős alelnöke szerint a duális képzést hiába erősítenék meg, a hazai vállalatok a járvány utáni időszakban nem diákokat fognak elsősorban foglalkoztatni. Arra is figyelmeztet, hogy a béremeléshez szükséges anyagi fedezet homályos, és a járvány miatti átcsoportosítások miatt veszélybe is kerülhet.

Több OKJ-s képzőhely is jelezte, hogy a vizsgákat felfüggesztik, és csak a veszélyhelyzet után hirdetik ki a vizsgaidőpontokat. Ami  a felsőoktatási szakképzéseket (FOSZK) illeti, a nyelvvizsgát igénylő oklevelek a tegnapi Emmi-közlemény alapján a diplomákhoz hasonlóan átvehetők nyelvvizsga nélkül.

Legnépszerűbb cikkeink