Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A kötelező ágyfelszabadítás indíthatja el az újabb fertőzéshullámot az idősotthonokban?

Létrehozva:

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Csepeli Weiss Manfréd Telephelye / Forrás: Google Street View

Körülbelül 60 embert kell hazaküldenie a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórháznak; beteghozzátartozók szerint van közöttük ápolásra szoruló krónikus beteg is. A kerületi idősotthonban nem tudnak izolálni, Karácsony szerint a kórházból idősotthonba nem is mehetnek a hazaküldött betegek.

„Édesanyám 79 éves, 0–24-ben ápolásra szoruló krónikus beteg (ágyban fekvő, pelenkás). Diagnózisok: pangásos szívelégtelenség, magasvérnyomás – a nem inzulin dependens cukorbetegség szövődménye –, atheroscleroticus szívbetegség, vizelet-inkontinencia, demencia. Súlyos, kiszáradásos állapottal gyógykezelték, nagyfokú gyengeség mellett 30 kilót fogyott. Étvágytalanság, kedvtelenség… Emlékezetzavar, súlyos demencia… Tüdőgyulladása volt, azt is kikezelték” – írta levelében Sz. Lilla. Története arról az eljárásról szól, ahogyan a dél-pesti kórházból 79 éves édesanyját hazaküldték, tapasztalatait egy nyilvános Facebook-csoportban osztotta meg.

Pszichológusok a telefonhoz, betegek haza

Az intézmény közben pszichiátereket és pszichiátriai ápolókat képez át koronavírusos betegek ellátására, a pszichológusokból diszpécserek és betegirányítók lesznek, ők végzik az adminisztrációs munkákat is, legalábbis egy kórházi dolgozó nem nyilvános Facebook-posztban erről írt.

Korábban a 24.hu és a hvg.hu is beszámolt olyan esetről, amelyben egy-egy beteg családtagját nagypénteken tájékoztatta a dél-pesti kórház arról, hogy idős, súlyos állapotban lévő vagy magatehetetlen rokonukat hazaszállítják. Mindkét esetben valamelyik krónikus belgyógyászati osztályról téve említést.

Koronavírus-gyanús, lélegeztető gépre tett beteget ápolnak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház intenzív osztályán / Fotó: Kovács Tamás/MTI

Sz. Lilla levele második felében leírta: április 14-én többszöri hívás és érdeklődés után hívták vissza a dél-pesti kórházból, és azt közölték vele, hogy április 15-én édesanyját egy mentő fogja hazaszállítani. Telefonban azt a tájékoztatást kapta, hogy a kórház már nem tud vele mit csinálni, és az állapotán sem tudnak javítani. A leírás szerint arra hivatkoztak, hogy a krónikus belgyógyászati osztályt éppen most számolták fel, nincs semmilyen lehetőség átvinni egy másik osztályra, és a hozzátartozónak kell megoldania a beteg ellátását.

A kórház hétfőn még cáfolt

A dél-pesti kórház dr. Ralovich Zsolt főigazgató által jegyzett hétfői tájékoztatója szerint viszont kizárólag olyan betegeket engednek haza a Jahn Ferenc Kórházból, akiknek az ápolása otthon is megoldható, a betegeket a megfelelő receptek kiadásával, valamint az elbocsátást követő első munkanapig elegendő gyógyszerekkel ellátva bocsátják el.

A tájékoztató egyben kizárólag egy telephelyről tesz említést: „elrendeltük csepeli telephelyünkről a feltétlen kórházi kezelést és állandó, folyamatos orvosi felügyeletet nem igénylő, otthonukban megfelelő elhelyezésben, illetve ellátásban részesíthető betegek lehetőségek szerinti elbocsátását”. A telephelyen viszont a következő osztályok találhatók: I. Krónikus Belgyógyászati Osztály, I. Rehabilitációs Osztály, II. Krónikus Belgyógyászati Osztály és a Központi Rehabilitációs Osztály, azaz a pszichiátriai és addiktológiai betegek nem a csepeli telephelyen találhatók.

Kérdések kérdések hátán – kevés a válasz

Hogy pontosan mely osztályokról küldenek haza betegeket, a pszichiátria és az addiktológia közéjük tartozik-e, összesen hány beteget kell hazaküldeniük és hány ágyat kell felszabadítaniuk, arról a kórházat is kérdeztük, de választ cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.

Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester viszont a Pesti Hírlapnak elárulta, hogy bár ő kapott válaszokat a dél-pesti kórház igazgatójától, Kásler Miklós Emmi-miniszter azonban még nem.

A koronavírus-veszély miatt a röntgenvizsgálathoz védőöltözetet vesz fel egy asszisztens a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház radiológiai osztályán / Fotó: Kovács Tamás/MTI

Mint levelében írta, tömegesen küldték haza a kórházból az addig bent ápolt, ellátásra szoruló kerületi lakosokat. A polgármester az iránt érdeklődött, hogy mely másik intézményt jelölték ki annak érdekében, hogy a betegek kórházi ellátása folyamatosan biztosított legyen, illetve sürgette a minisztert, hogy ennek érdekében hozza meg a megfelelő intézkedéseket.

A kerület csak négy embert tud elhelyezni karanténban

Szaniszló Ferenc lapunknak elmondta, hogy körülbelül 60 embert kell hazaküldenie a kórházi ágyak kötelező felszabadítása miatt a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórháznak, nagyjából a felük XVIII. kerületi lakos – legalábbis Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere erről értesült a kórház igazgatójától. Elmondása szerint folyamatosan keresik a polgármesteri hivatalt azok a kerületi lakosok, akiket ez megoldhatatlan vagy nehéz élethelyzet elé állít.

„Mindössze négy embert tudunk közülük olyan módon elhelyezni a Somogyi László Szociális Szolgálat gondozóházában, a kerületi idősek otthonában, hogy a többi lakótól a beköltözéstől számított két hétnyi karanténidőig izolálva legyenek, így elejét vegyék az esetleges, a kórházból az idősek otthonába cipelt fertőzésnek” – tette hozzá Szaniszló, aki az igazgatótól ígéretet kapott arra, hogy csak negatív teszttel rendelkezőket küldenek el a kórházból.

„Ettől függetlenül az önkormányzat ebben a kényszerhelyzetben minden szükséges lépést megtesz, hogy minimalizálja a fertőzés bekerülését az otthonba” – zárta a polgármester.

Karácsony Gergely főpolgármester pedig azt posztolta ki a Facebookra: az idősotthonok nem kórházi ápolást helyettesítő intézmények, ide nem mehetnek a kórházakból elbocsátottak.

Legnépszerűbb cikkeink