Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Tegnap 70-en gyógyultak meg, egyre kevesebben vannak házi karanténban

Létrehozva:

Ha egy megyében több kórház van, egymással kell megegyezniük az ágyak kiürítéséről. Az Operatív Törzs megtartotta napi sajtótájékoztatóját.

10 millió maszk és 24 600 izolációs köpeny érkezett a Liszt Ferenc repülőtérre tegnap – kezdte az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóját Kiss Róbert rendőr alezredes. Azt is elmondta, hogy jelenleg 13 360-an vannak házi karanténban. Ez a szám közel ezerrel kevesebb a tegnapinál (14 355) és jóval kevesebb a múlt heti adatnál, amikor egy időben 16 ezer embernek tiltották meg az otthona elhagyását. Egy házi karanténban lévő embert tegnap elkaptak a Liszt Ferenc repülőtéren, és szabálysértési eljárást indítottak ellene – tette hozzá Kiss.

A gyógyultak száma 192-re emelkedett a tegnapi 122-ről, az új gyógyultak között pedig megtalálható mindenféle korosztály – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. 12 idős, krónikus beteg hunyt el, ők mindannyian 64 év felettiek voltak. Velük együtt összesen 134-en veszítették életüket a koronavírus miatt Magyarországon. Azt is elmondta, hogy az 1035 magyar idősotthon közül először a nagyobbakat, több száz férőhelyeseket fogják ellenőrizni, és elsősorban azt vizsgálják majd, mennyire vannak jól ellátva védőfelszerelésekkel.

Muszáj elvégezni a sürgős műtéteket

Az országos tisztifőorvos szerint az elmúlt hetekben rendben volt a járvány kezelése az országban, de bármikor történhet egy nagy számú megbetegedés bármelyik kórházban. (Müller Cecília március 29-én napokon belül tömeges megbetegedést jósolt.) Emiatt kérték a kórházi ágyak kiürítését: mindenképpen el akarják kerülni, amit „egyik-másik országban láttunk, hogy rászakad az egészségügyi rendszerre rengeteg beteg, nem jut mindenkinek ellátás, nincs hely, a folyosón fekszenek a betegek”. Arra kérte a kórházakat, hogy tartsák be a kiürítésre vonatkozó szabályokat, és felhívta a figyelmet arra, hogy ha egy megyén belül több kórház van, akkor egymással kell megegyezniük, hogy a szükséges számú ágy rendelkezésre álljon.

Müller szerint nem történhet olyan, hogy sürgős beavatkozás, életmentő műtét marad el a kórházi ágyak kiürítése miatt, hiszen a betegek hazaküldését minden esetben orvosszakmai döntés előzi meg. Ha valaki mégis ilyet tapasztal, akkor az intézményvezetőhöz, betegjogi képviselőhöz fordulhat, vagy bejelentheti a Nemzeti Népegészségügyi Központban.

Nem minden cukorbeteg veszélyeztetett

Érezhetően mérséklődött a pánikhangulat – válaszolta újságírói kérdésre Kiss Róbert. Ez annak is köszönhető, hogy a korábban személyforgalomra használt határátkelőhelyeket átadták a teherforgalomnak, így biztosítva a folyamatos élelmiszer-ellátást. Az utcai rendőri létszámot megfelelőnek találta, de hozzátette: ha negatív tendenciát tapasztalnak a korlátozások betartásánál, reagálni fognak rá.

Müllet Cecília szerint bármilyen kesztyű védhet a szennyezésektől, ha nem sérült, még akár a kerti kesztyű is, de figyelmeztetett: semmilyen kesztyű használata nem helyettesíti a gyakori, alapos, szappanos kézmosást. Felhívta a figyelmet arra, hogy azok a cukorbetegek, akik betartják az előírt diétát, és nincsenek szövődményeik, nem tartoznak a veszélyeztetettek közé.

Azt, hogy a véradás leállt volna Magyarországon, az országos tisztifőorvos cáfolta.

Legnépszerűbb cikkeink