Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Az országos rákszűrés csak a járvány után indul újra

Létrehozva:

Akár hónapokra leállhat a rákszűrés, tudtuk meg az Operatív Törzs tájékoztatójából, ahol az is kiderült, a mezőgazdaság tárt karokkal várja idénymunkára az állásukat vesztetteket. A húsvéti hétvégén jól viselkedtünk, de több ezren vitték el vásárolni idősebb rokonukat.

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója előtt Nagy István agrárminiszter bejelentette, Munkaszuret.hu néven létrehoztak egy, az idénymunkát kínáló oldalt, hogy tudjanak dolgozni azok, akik elvesztették a munkájukat, mivel a mezőgazdaságban igény van a munkaerőre, hiszen jön az eper- és spárgaszezon.

A bor-, szőlő- és pálinkatermelőknél, a kisüzemi sörfőzdéknél és a vadgazdálkodásban, illetve dísznövénytermesztésben dolgozókra is kiterjesztették 2020 június végéig a munkáltatók számára a munkavállalók munkabérei utáni járulékmegfizetése alóli mentességet, csak az egészségbiztosítási járulékot kell fizetniük, ami nem lehet több, mint 7710 forint.

Lakatos Tibor rendőr ezredes arról beszélt, 4692 intézkedés volt a húsvéti hosszú hétvégén, többségében csak figyelmeztetést alkalmaztak. Alapvetően sikeresek voltak a lezárások, az emberek csak néha vették semmibe, a Balaton-partján például voltak csoportosulások. Összesen 69 feljelentés volt a hétvégén.

Csoportosulások voltak jellemzőek továbbá a bevásárlóközpontok körül is – ezeket a Pesti Hírlap is észlelte. Jellemző volt, hogy családok elvittek idős rokonokat vásárolni 9 és 12 óra között autóval, majd a parkolóban egymással beszélgettek. Őket csak figyelmeztették, de ebből is 10 061 eset volt. 14 355 hatósági karanténban 197 681 ellenőrzés volt, ebből csupán 993 esetben volt szabálytalanság, itt figyelmeztetést, bírságot és feljelentést is alkalmaztak.

1512 igazolt fertőzöttet, 122 elhunytat, és ugyanennyi gyógyultat tartanak nyilván, ebből 35 825 mintavétel volt, mondja Müller Cecília országos tisztifőorvos. Többségében idősek, de volt fiatal is az elhunytak között. Mindannyian krónikus betegségekben szenvedtek. Az Operatív Törzs figyelme most a magas kockázatú emberek által lakott intézményekre összpontosul, pl. az idősotthonokra.

Ha valaki gyanús eset, az orvos vagy intézményvezető vizsgálja meg, ha szükségesnek ítélik, el kell végezni a koronavírus-tesztet, és ekkor a járványügyi hatóságot is értesíteni kell. Ha valaki kórházból tér vissza az idősek otthonába, laboratóriumi vizsgálat, 2 hét karantén szükséges előtte, utána már nem jelent veszélyt – ismeretes, többen is arról beszéltek korábban, köztük Karácsony Gergely főpolgármester, hogy kórházak tesztelés nélkül engedtek vissza időseket szociális szálláshelyre. De a teszt nem helyettesítheti a karanténidőszakot, hívja fel a figyelmet Müller Cecília, hiszen járványügyi szempontból csak a 2 hét kivárása a biztos.

A tisztifőorvos szerint ez egy „nagyon érdekes vírus”, mert sokan, akik átesnek rajta, védetté válnak, de olyan is van, aki számára alacsony a kialakuló védettség, ami azt jelenti, hogy nem garantált, hogy nem kaphatja meg újra. A Pesti úti idősek otthonában 204 igazolt fertőzött van, közülük eddig 10-en hunytak el. Elkezdődött a fertőtlenítő nagytakarítás.

A Magyar Nemzet arról kérdezett, a vastagbél-, emlőrák- és nőgyógyászati vizsgálatokat meddig függesztik fel. (A felfüggesztésről írt a Magyar Rákellenes Liga is.) Müller Cecília szerint a járvány kezelésére kell most koncentrálni, ezért ezeket csak a járvány lezárása után állítják vissza, de akiket eddig diagnosztizáltak, azokat ellátják. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) korábban arról írt, ha hónapokat késnek kezelések, vagy a diagnosztika, annak végzetes következményei lehetnek.

Budapest belvárosában volt egy szórakozóhely, amely rendezvényt tartott, itt mind a szórakozókat, mind a helyet feljelentették, ez volt a legsúlyosabb húsvéti vétség, mondta el kérdésre Lakatos Tibor. Egy másik esetben húsvéti sonkát, tojást és sört árultak a pult alól, szintén a belvárosban, itt is feljelentés volt.

Másik kérdésre Müller Cecília azt mondta, jelen tudásuk szerint a várandósság nem jelent többlet kockázatot, de a várandósok közvetve mégis többlet veszélynek lehetnek kitéve, ezért arra kéri őket, fokozott óvatossággal viselkedjenek.

A Blikk és az RTL Klub is rákérdezett arra, az ágyak 60 százalékának felszabadítását miért kérte Kásler Miklós Emmi-miniszter. Az intézkedés nagy port kavart, emiatt váltották le az Emmi szerint az OORI főigazgatóját, Cserháti Pétert, ami nagy tiltakozást váltott ki, és arról is lehetett olvasni, hogy nehéz helyzetben lévő betegeket is hazaküldenek. Müller szerint nyugaton is ez történik, a felkészülésünk része ez, és mi ebben megelőztük a világot. Úgy tűnik, sikerül a járványgörbét laposan tartani.

A Pesti úti, fővárosi fenntartású idősek otthonában a fővárosnak kellett volna biztosítania a védőfelszereléseket Müller Cecília szerint – Karácsony Gergely épp az ellenkezőjét állítja.

Legnépszerűbb cikkeink