Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A benzinkutaknak is különadót kell fizetniük

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Google Street View

A bankokra és a kiskereskedelmi üzletekre kirótt különadókból összesen 91 milliárd forintot vár a kormány. A vészhelyzet végéig mindenkinek fizetnie kell.

A különadókból befolyt összegek a központi költségvetés járvány elleni védekezésére létrehozott alapba folynak bele – írja a hvg.hu.

A bankoknak június 10-ig kell megállapítaniuk, hogy mennyit kell fizetniük, majd ezt három részletben kell teljesíteniük júniusban, szeptemberben és decemberben. A különadó mértéke 0,19 százalék, az adó alapja pedig a két évvel ezelőtti mérlegfőösszeg 50 milliárd forint fölötti része.

A kiskereskedelmi különadó mértéke megegyezik a 2010-essel. Ez azt jelenti, hogy a rendelet május 1-ei életbelépésétől a vészhelyzet végéig keletkezett nettó árbevétel 500 millió forintot meg nem haladó része után 0 százalék, 500 és 30 milliárd között 0,1 százalék, 30 milliárd és 100 milliárd forint közötti összeg után 0,4 százalék, míg 100 milliárd forintot meghaladó része után 2,5 százalék.
A cégeknek májusra bevallást kell készíteniük a különadóról a NAV-nak. Az előleget minden naptári hónap utolsó napjáig be kell fizetni. Ha egy cég túl sok előleget fizetne be, a pénzt később visszaigényelheti.

Fizetniük kell a gépjármű-kiskereskedőknek, a gépjárműalkatrész-kiskereskedőknek, a motorkerékpár, -alkatrész kiskereskedőknek, és az összes kiskereskedési tevékenységet folytatóknak, beleértve a boltokat, a benzinkutakat, a telekommunikációs eszközöket árulókat, illetve az internetes és csomagküldőket.

A bankoktól 55, míg a kiskereskedőktől 36 milliárd forintra számít a kormány.

Legnépszerűbb cikkeink