Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Óvatos enyhítés jön több európai országban – még nem vonult el a vihar

Létrehozva:

Fotó: Lionel Bonaventure / AFP

Ausztriában fokozatosan újranyitnak a boltok, Dániában iskolába mehetnek a gyerekek, Spanyolországban újraindulhatnak a gyárak. 

A halálesetek és az új fertőzések számának csökkenésével párhuzamosan egymás után oldják fel az európai országok a szigorú kijárási korlátozásaikat.

Ha a gyerekek iskolába járnak, a szülők tudnak dolgozni

Szerdától a 11 év alatti dániai gyerekek számára újra nyitva állnak az iskolák és az óvodák kapui. Mette Frederiksen dán miniszterelnök szerint fontos, hogy ne tartsák a szükségesnél tovább otthon az embereket, és ezzel Hans Joem Kolmos, a Dél-Dániai Egyetem mikrobiológia professzora is egyetért. „Azt hiszem, készen állunk az újrakezdésre” – mondta a professzor a BBC-nek. „A gyerekek nem tűnnek nagy mértékben érintettnek, és csak így tudjuk a szüleiket visszaállítani a munkába” – tette hozzá.

Dorte Lange, a dán pedagógusok szakszervezetének alelnöke szerint nem fog minden visszaállni a rendes kerékvágásba az első naptól kezdve. „Ahány iskola, annyi szokás: mindannyiunkban kérdéseket vet fel, hogyan tanítsunk biztonságosan ebben a helyzetben, nem lesz két egyforma megoldás” – mondta az alelnök. Mette Frederiksen is azt nyilatkozta a dán állami rádiónak, hogy biztosan nem tudnak majd visszatérni a járvány előtti kerékvágásba. A dán határokat továbbra is zárva tartják.

Norvégiában az óvodák április 20-tól, az iskolák pedig április 27-től várják a gyerekeket.

Összeomolhat a katalán egészségügy

Április 13-ától, hétfőtől újra munkába állhatnak a gyári munkások és az építőmunkások a legfertőzöttebb európai országban, Spanyolországban. Az építőmunkások csak a lakóövezeteken kívül dolgozhatnak, lakásfelújításokon nem: a távolságtartási szabályok rájuk is vonatkoznak. A rendőrök 10 millió maszkot osztanak szét a vasúti csomópontokon és a metróállomásokon országszerte.

Ugyan a március 31-ei rekord (9222 új fertőzött) óta szinte minden nap csökken az új fertőzöttek száma Spanyolországban, Pedro Sánchez óvatosságra int. „Messze vagyunk még attól, hogy minden visszaálljon a rendes kerékvágásba. Továbbra is szükségállapot van, az egyetlen, aminek vége, az a kéthetes gazdasági leállás” – mondta a miniszterelnök. Azt javasolja, hogy mindenki, aki akár csak a legenyhébb tüneteket észreveszi magán, vagy veszélyeztetett csoportba tartozik, maradjon otthon a következő két hétben is.

Quim Torra katalán elnök szerint hatalmas a kockázata annak, hogy ismét megugrik a fertőzöttek száma, korainak tartja a korlátozások enyhítését. Arra is figyelmeztetett, hogy ha a munkások ismét megtöltik az utcákat, akkor összeomolhat a katalán egészségügy.

Olaszország újraéledhet, Németország sorsa szerdán dől el

Vasárnap 431 áldozata volt az új koronavírus-járványnak Olaszországban, ilyen alacsony számra pedig több mint három hete nem volt példa. Ott is engednek a korlátozásokból: április 14-étől újra kinyithatnak a könyvesboltok, az írószerüzletek és a gyerekruhát árusító boltok. Ausztriában is kedden nyithat újra néhány üzlet, az éttermek, hotelek, bevásárlóközpontok pedig májustól térhetnek vissza a rendes kerékvágásba.

Csehországban az építőanyag-kereskedők és a bicikliboltok vannak kivételes helyzetben: ők már kinyithattak, míg sok más üzlet továbbra is zárva van. Németországban Angela Merkel kancellár szerdán tárgyal a szövetségi államok vezetőivel a korlátozások esetleges feloldásáról.

Veszélyben az amerikai elnökválasztás?

Anthony Fauci, az Egyesült Államok vezető járványügyi szakértője szerint az országban májusban indulhat újra a gazdaság. Figyelmeztetett, hogy egy hirtelen feloldás a fertőzések további növekedésével járhat, ezért az újraindításnak mindenképpen fokozatosnak kell lennie. Arra a kérdésre, hogy mi lesz a november 3-ai elnökválasztással, azt válaszolta, „nem tudja garantálni, hogy biztonságos lesz személyesen leadni a voksokat”.

Az Egyesült Államok vasárnap vette át az első helyet az új koronavírus-járványban elhunytak listáján. Összesen több mint 22 ezren haltak bele országszerte, ebből 9385-en New York államban, 2350-en pedig New Jersey-ben.

Szlovénia enyhítene, Horvátország szigorít

Szlovéniában egy nap alatt 7-tel emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma (így összesen 1212 diagnosztizált esetet tartanak számon hivatalosan), így kormány a keddi ülésen szavaz néhány, a járvány lassítását szolgáló intézkedés enyhítéséről – írja az MTI. Kinyitnának a gumiszervizek, autómosók, és azok az áruházak, amelyek építőanyagot, valamint elektronikai cikkeket értékesítenek. Horvátországban ezzel szemben egy nap alatt 50-el nőtt – és így 1650 lett – a koronavírusos betegek száma, így az ünnepre hozott enyhítéseket holnaptól visszavonják., tehát ismét bezárnak a termelői piacok, és a boltot nyitvatartását is korlátozzák.

Legnépszerűbb cikkeink