Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Megtiltaná a Down-szindrómás magzatok abortálását a lengyel kormány

Létrehozva:

Lengyelországban – hasonlóan hazánkhoz – szintén rendkívüli felhatalmazást kapott a kormány, a kabinet tagjait adó Jog és Igazságosság párt sajnos nemcsak a egészségügy megerősítésével és a határok lezárásával van elfoglalva, hanem több, eddig népszerűtlen jogszabályt is megpróbál elfogadtatni – írja az Euronews.

Ilyen az abortusztörvény szigorítása, bár Lengyelországban ennek egyik legszigorúbb változata van most is érvényben. Eszerint csak akkor lehet megszakítani a terhességet,

  • ha az a gyermek vagy az anya életét veszélyezteti,
  • ha a magzat nemi erőszakból származik,
  • vagy rendellenesen fejlődik.

Ez utóbbit törölnék el, tehát akkor se lehetne megszakítani a terhességet, ha a magzatról kiderül, hogy Down-szindrómás. Lengyelországban évente több mint ezer abortuszt hajtanak végre legálisan, és ezek többsége éppen azért történik, mert a magzatról kiderült, hogy Down-kórban szenved.

„Persze, hogy akkor fogadják el az új jogszabályt, amikor a járvány miatt korlátozva van a gyülekezés és a szabad mozgás. Ráadásul a média csak a koronavírusról beszél, így az ügyünk teljesen elsikkad. Ez nem csak antidemokratikus, de rendkívül cinikus is”

– mondta Irene Donadio, a Tervezett Szülővé Válás szervezet európai vezetője.

Az emberek tehát nem mehetnek ki tüntetni a törvényjavaslat ellen, ahogy tették azt 2016-ban. Ám az akkori megmozdulásokat szervező Marta Lempart az interneten szervez autós és biciklis megmozdulásokat, valamint bevásárlóközpontokba tervez tüntetéseket, az emberek közti megfelelő távolság megtartásával. Kérdés, hogy milyen eredménnyel, hiszen januárban még a jelenlegi abortusztörvény enyhítéséről volt szó, ám az végül nem jött össze.

Legnépszerűbb cikkeink