Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Csőre Gábor: Eric Cartman olyan, mint III. Richárd

Létrehozva:

Csőre Gábor, a Vígszínház művésze, Eric Cartman magyar hangja volt a vasárnapi Pesti Hírlap Élő vendége. A színész beszélt az Eszenyi Enikő körüli vígszínházas botrányról, arról, hogy Eric Cartman miért hasonlít III. Richárdra, illetve arról is, miért kereste meg vádaskodva a Pesti Srácok főszerkesztője. Valamint miért jelent szinte elviselhetetlen terhet egy Ganxsta Zolee-szám.

Csőre Gábor volt a Pesti Hírlap Élő vasárnapi vendége (itt nézhető vissza a beszélgetés), a színész elmondta, mivel nincsen színház, ahol a színészek a pénzüket keresik, ráadásul kevesebb a reklám is, hiszen nem is vásárolnak az emberek, most nehéz helyzetben vannak.

A Vígszínházban Eszenyi Enikő körül kirobbant balhéról (színészei azzal vádolják, hogy ordibált velük, és félelemben tartotta kollégáit) azt mondta, ezt szakszervezeti vezetőként ő is sokszor tapasztalta.

Nagyjából 50 különböző ember panaszkodott rá, és 50 ember nem hazudik. Minden eset, amit a szakszervezetis kollégáim megtudtak, tudom, hogy megtörténtek.

Az ismert esetnél, amikor Telekes Péternek lekvárt kellett kinyalnia Eszenyi hónaljából – meséli Csőre –, „én is ott voltam és röhögtem”, egyébként akkor még Eszenyi nem volt igazgató. „De évekkel később, amikor kikerült a sajtóba, és olvastam, akkor elsírtam magam.” Csőre szerint nem igaz, hogy Eszenyit politikai okokból támadták meg, mert nem állt ki a kormány színházi és kulturális életbeli térfoglalása ellen.

„A színház egy nagy csapat”

A színészet egy speciális szakma, nagyon sok időt töltenek együtt a színészek, „olyanok vagyunk, mint egy nagy csapat”. Kútvölgyi Erzsébetet Csőre többet látja bizonyos hónapokban, mint a feleségét. És éppen ezért van egy olyan íratlan szabály a színészetben, hogy kifelé nem teregetik ki a szennyest, megpróbáljuk házon belül megoldani a problémákat, mondta Csőre.

Egy igazgatónak az a feladata, hogy igazgassa, menedzselje a színházat, nem az, hogy szeressék. „Mint szakszervezeti vezető lehet, sőt valószínű, hogy Rudolf Péterrel (a Vígszínház új igazgatója – a szerk.) is kerülök majd konfliktusba, de nem mindegy, hogy jövünk ki ebből a konfliktusból.

Márpedig ez a lényeg, és én azt hiszem: Rudolf Péterrel lehet beszélni”,

mondta Csőre Gábor.

„Eric Cartman a bennünk élő gonosz”

Eric Cartmant szerettem, de hát ki nem? – tette fel a kérdést Csőre. Ő a bennünk élő gonosz. Csőre ugyanis Eric Cartman magyar hangja a South Park sorozatban. „Minden egyes mondata, amit kimond, olyan, amit bárki kimondana, de

visszafogjuk magunkat, mert minket így szocializáltak. De Eric Cartmant nem. Ő egy III. Richárd-szerű figura.”

És a gonosz szereplőket mindenki szereti, folytatta a színész. A legjobb szerepek színészként is a gonosz szerepek: az Othellóban Jago, az Ember tragédiájában Lucifer, mondja Csőre.

Alzától Toldiig

A színész arról is beszélt, hogy sokan kritizálták az Alza.hu-s reklám miatt, még Huth Gergely publicista, a Pesti Srácok főszerkesztője is üzent neki. „De ha az nincs, most a családommal nem tudom, miből élnénk” – mondta.

Az Alza-reklámot Csehországban egyébként ugyanaz csinálja, aki Eric Cartmant csehül szinkronizálta: kell tehát magyarázni, miért engem keresnek meg? – tette fel a költői kérdést Csőre.

Egyébként nagyon tisztességesen és úri módon bántak vele, mint színésszel az Alzánál, ebből Magyarországon is tanulhatnának bizonyos helyeken. Meghívták Prágába, a cég központjába is. „De a Toldit is elmondom én a Pesti Színházban egymagam, mind a 12 éneket, össze lehet hasonlítani a két produkciót.”

Nézői kérdésre Csőre Gábor arról is beszélt, folytatja- azt a csapásirányt, amikor a Ganxsta Zolee: Ki a faszagyerek? című dalát a Vers nem mindegy, kinek sorozatban adta elő komoly versként (vigyázat, nagyon szókimondó szöveg!):

A színész erre azt mondta: “ez az adás tényleg nagyot ment, ezt a statisztikákból tudom, de amikor megcsinálsz valamit, és az sikeres lesz, az teher is. Hova nyúljak utána? Mi van, ha megcsinálsz még egyet, de az már nem fog ekkorát menni? Igazából gyáva vagyok, nem merek belefogni. Azóta mondtam verset, Arany János: Episztola Petőfihez címmel. Próbálkoztam mással is, de nem nagyon merek. Igazából gyáva vagyok hozzá!”.

Legnépszerűbb cikkeink