Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A karantén nem oldódik alkoholban – húsvétkor sem

Létrehozva:

Illusztráció / Forrás: Shutterstock

Egy sör nem sör! – tartja a jó magyar mondás, bezártságra viszont egyáltalán nem jó a sok nedű. Zacher Gábor toxikológust és Csehák Hajnalka pszichológust kérdeztük.

Folyamatos bezártság, nincs közösségi élet, és idén a húsvét sem az igazi, így nem csoda, ha a magyarok többet nyúlnak otthon az alkoholos üvegek felé, mint például egy évvel ezelőtt. Csehák Hajnalka pszichológus azt mondja, tesszük mindezt azért, hogy kicsit oldjuk a feszültségünket. Rögtön hozzáteszi:

„Mert bizony feszültek vagyunk a kialakult helyzet miatt, akár bevalljuk, akár nem.”

Már kis mennyiségű alkohol hatására is módosult tudatállapotba kerülhetünk, tehát nem kell ahhoz lerészegedni, hogy érezzük azt a megkönnyebbülést, ami oldja ezt a feszültséget. „Ehhez elég egy-két pohár bor vagy sör, ezért nem csoda, ha a boltok polcairól gyorsabban a kosárba vándorol egy-egy üveg, azonban ez egyúttal nagyon veszélyes is” – magyarázta a pszichológus.

Hogy mikor kellene meghúzni a határokat az otthoni alkoholizálást illetően, arra dr. Zacher Gábor toxikológustól kapott választ a Pesti Hírlap:

„Most! Most legyen elég! Tény, hogy az alkoholnál jobb feszültségoldó nincs, de nem oldja meg a problémákat.”

Majd úgy folytatta, hogy az ember egyszer csak azon kapja magát, hogy baj van, mert a koronavírus miatt kialakult helyzet nem napokig, és nem is hetekig fog még tartani, az alkoholra pedig könnyen rá lehet kapni. „Nagyon óvatosan kell bánni ezzel a fajta feszültségoldással” – figyelmeztetett Zacher, aki szerint még az is elképzelhető, hogy emiatt megnőhet az alkoholisták száma Magyarországon. De mint fogalmaz: már eddig is „kiváló” eredményeket tudtunk felmutatni az ország alkoholfogyasztását illetően.

Legnépszerűbb cikkeink