Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Több mint százan fertőződhettek meg a Pesti úti idősotthonban

Létrehozva:

Nemsokára elérheti a 100-at a gyógyultak száma, az oktatási akciócsoport 25 nap múlva érettségiztetne.

Az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatója Maruzsa Zoltán köznevelési Emmi-államtitkár bejelentésével indult: a szóbeli érettségik valószínűleg szinte teljesen elmaradnak. Az írásbeli érettségiket az eredetileg tervezett május 4-ei időponttól tartaná meg az oktatási akciócsoport, ezt javasolják a kormánynak is. A kormány viszont csak később dönt erről, az eredményre pedig jövő hétig még várnunk kell.

Nagy a baj az idősotthonokban

Személyesen is ellátogat a Pesti úti idősotthonba – kezdte tájékoztatóját Müller Cecília országos tisztifőorvos, miután megtudta, több mint százan fertőződtek meg az intézményben. Hangsúlyozta, hogy az idősotthonok dolgozóinak kötelessége betartani a szabályokat, a fenntartónak pedig kötelessége megteremtenie a szabályok betartásának feltételeit. Korábban a Fővárosi Védelmi Bizottság nem tárt fel szabálytalanságot a fővárosi fenntartású idősotthonokban.

980-ra emelkedett a fertőzöttek száma, és 8-an haltak meg az elmúlt 24 órában, egy kivétellel mindannyian 65 év felettiek. Sajnos egy 48 éves férfi is életét vesztette, ő évtizedek óta küzdött krónikus betegségekkel – mondta Müller. 5 embert viszont nemcsak le tudtak venni a lélegeztetőgépekről tegnap óta, de ők az intenzív osztályt is elhagyhatták már, köztük hárman a László kórházban voltak. Jelenleg 58-an vannak lélegeztetőgéphez kötve, összesen 96-an gyógyultak meg eddig.

Takarítással csak óvatosan!

Az országos tisztifőorvos tanácsokkal is ellátott minket a húsvéti nagytakarításhoz. Azt javasolta, bátran használjunk hipót minden olyan felületen, ahol lehet, főleg a vécében, fürdőszobában és a konyhában, valamint a mosható gyerekjátékokon. Külön kiemelte, hogy a fürdőszobában a rúzsok, szemceruzák, a konyhában pedig a vágódeszkák felületét le kell fertőtleníteni. Felhívta a figyelmet arra, hogy az allergiások mindenképpen viseljenek maszkot takarítás közben.

A rabok megúszták a járványt

Nincs koronavírusos beteg a büntetés-végrehajtási intézményekben, és olyan sincs, akinek gyanús tünetei lennének – mondta Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti osztályának vezetője. Beszámolt arról is, hogy tegnap négy repülőgépnyi szállítmány érkezett a Liszt Ferenc repülőtérre, egy Hongkongból – ezen 10 tonna védőfelszerelés és maszk volt –, három pedig Kínából.

Jelenleg 16 006-an vannak házi karanténban, a rendőrök pedig csak az elmúlt 24 órában több mint tízezer ellenőrzést végeztek. Lakatos felhívta a figyelmet arra is, hogy az egyre jobb idő miatt egyre több ember sérti meg a kijárási korlátozás szabályait: míg tegnapelőtt 377-szer intézkedtek a rendőrök a szabályszegőkkel szemben, ez a szám tegnap már 449 volt. A legtöbben azzal követnek el szabálysértést, hogy csoportosan gyülekeznek és járják az utcákat, és sokan olyan indokokra hivatkoznak, amelyek nem szerepelnek a kijárási korlátozás kivételei között – mondta Lakatos. Baráti összejöveteleket nem célszerű tartani, nem illik vendégségbe hívni másokat, a születésnapi mulatság pedig nem lehet kifogás a kijárásra – tette hozzá.

A szombaton lejáró kijárási korlátozást követő intézkedésekről Orbán Viktor délután tesz bejelentést.

Legnépszerűbb cikkeink