Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nem tökéletes az egyre jobban terjedő gyorsteszt

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

A szerológiai vizsgálat nagyon szűk keretek között alkalmas a koronavírus megbízható kimutatására. Amíg a fertőzött szervezet nem termel ellenanyagot, addig hatástalan mégis erre álltak át a magyar hatóságok. 

A probléma így abból adódik, hogy a fertőzés és az ellenanyag-termelés megindulása között eltelik a lappangasi idő, és ezalatt a beteg bárkit megfertőzhet. Az Átlátszó készített erről anyagot, annak apropóján, hogy Magyarországon egyre szélesebb körben alkalmazzák a koronavírus-fertőzések megállapítására az inkriminált, új gyorsteszteket.

Ahogy a lap írja, az úgynevezett szerológiai vizsgálatokat először a magánklinikákon kezdték használni, és már az Országos Mentőszolgálat speciális, mintavevő egységei is használják a véralapú gyorstesztet a korábban alkalmazott, garatváladékból való (úgynevezett PCR) mintavétel mellett.

Áprilisban már a kiskereskedelmi forgalomba is nagy számban érkeznek az otthon elvégezhető gyorstesztek

‒ állítja a cikk, vagyis bárki bemehet a patikába, és megveheti. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a szerológiai teszttel nem lehet megbízhatóan diagnosztizálni azokat, akiknél még csak gyanúként merült fel a koronavírus-fertőzés.

Ennek az az oka, hogy a gyorstesztek a vírust nem, csak a szervezet által termelt ellenanyagot mutatják ki, ami viszont a lappangás időszakában még nincs jelen a szervezetben, sőt sokszor csupán a tünetek jelentkezése után indul be a termelés.

A lap emlékeztet rá, hogy

a gyorsteszt mellett széles körben alkalmazott PCR-tesztnek is vannak hátrányai, azt például nem lehet a segítségével megállapítani, hogy valaki átesett-e már a koronavírus-fertőzésen.

Hátránya az is, hogy az eredményre viszonylag sokat kell várni. A minta laboratóriumi elemzése beletelhet egy-két napba (bár már elérhető gyorsabb, órákon belül elvégezhető eljárás is), másrészt azért, mert előfordulhat, hogy a negatív eredmény ellenére az alany valójában fertőzött.

A WHO ajánlása szerint ezért a közel 100 százalékos eredmény érdekében a tesztet néhány nap múlva meg kell ismételni, és a páciensnek a végleges eredményig karanténban kell maradnia.

Legnépszerűbb cikkeink