Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

„Ma haldokolni kell ahhoz, hogy ellátáshoz jusson az ember”

Létrehozva:

Több műtét is elmarad, vagy elcsúsztatták, a járóbeteg-ellátások és szűrővizsgálatok is szünetelnek. A szakértő szerint súlyos következménye lehet annak, ha ez továbbra is így marad.

A jelenlegi helyzetben érthető, hogy csökkentik az orvos-beteg találkozókat, de hosszú távon súlyos következményei is lehetnek az egészségügy korlátozásának – írj a hvg.hu. Nehézséget jelent az is, hogy a 65 év feletti orvosok nem láthatnak el betegeket, csak telefonon konzultálhatnak velük, ezért például a még dolgozó háziorvosok leterheltebbek lettek.

Hogy csökkentsék a kórházak leterheltségét és látogatásának számát, a beavatkozásokat külön csoportosították, így vannak olyanok, amelyek a halasztható kategóriába tartoznak. Ilyen például a HPV-oltás, a jóindulatú daganatok vagy rákmegelőző állapot operációja. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy az átszervezések miatt számos olyan ellátást halasztanak el, amivel ezt megtehetik, de a sürgős és egészséget veszélyeztető vagy tartós károsodást eredményező beavatkozásokat el kell végezni.

A Magyar Orvosi Kamara szerint viszont sok járulékos egészségkárosodás,

súlyos esetben sajnos halál is bekövetkezhet a járóbeteg-ellátó rendelések felfüggesztése, a kórházi osztályok átalakítása miatt.

Lantos Gabriella egészségügyi szakértő, aki szintén pesszimista az egészségügyi ellátás elmaradása miatt.

„Ma tulajdonképpen haldokolni kell ahhoz, hogy egészségügyi ellátáshoz jusson az ember”

– fogalmazott a szakértő. Szerinte az ismert halálesetekhez mérve nagyon eltúlzott az egészségügyi ellátás jelenlegi korlátozása. A szakember attól tart, hogy a halálesetek száma nem a koronavírustól, hanem a járványhelyzet miatt ellátás nélkül maradt tömegek állapotromlása miatt fog nőni. A szakértő különösen aggódik a rákbetegek, a stroke-betegek, a cukorbetegség különböző szövődményeivel, és az érproblémákkal küzdők miatt.

Legnépszerűbb cikkeink