Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Elképzelhető, hogy zömében csak írásbeli érettségik lesznek

Létrehozva:

Aki idén nem felvételizik, az jövőre is érettségizhet, a többiek csak írásbeli vizsgát tesznek majd.

Az érettségi nem maradhat el, de meg kell felelni a járványügyi helyzetnek is – mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős Emmi-államtitkár az Operatív Törzs szokásos, napi sajtótájékoztatóján. Döntés még nem született.

Az oktatási akciócsoport azt javasolja, hogy – néhány kivétellel – csak írásbeli vizsgát tartsanak, és, hogy azok, akik idén nem felvételiznek, visszaléphessenek, és jövőre, nyugodtabb körülmények között tegyék le a vizsgát. A befizetett vizsgadíjat visszatérítik. Az akciócsoport úgy számol, hogy a szóbeli és gyakorlati vizsgák elhagyásával feleannyi vizsgaeseménnyel lehet megszervezni az idei érettségit. Az a néhány eset, amelyben a szóbeli vagy gyakorlati vizsga nem elhagyható, illetve melyekben a sajátos nevelési igényű gyerekek felmentést kaptak az írásbeli alól, mindössze 4500 vizsgát jelentenek a 320 ezer helyett.

Az írásbeli vizsgákat úgy kell megszervezni, hogy tartható legyen a másfél méteres távolság és 10 személynél többen egyszerre ne tartózkodjanak a teremben. Az idei vizsgaidőszak 14 napot vehet majd igénybe, előrehozni érdeksérelemmel járna, hiszen csökkenne a felkészülési időszak, viszont a dátumát jelentősen eltolni sem érdemes, hogy jövőre időben kezdődhessen a tanév.

Maruzsa szerint 14 nap alatt valamennyi vizsga lebonyolítható, az időzítés ugyanakkor kulcskérdés. A vizsgát előrébb hozni nem lehet, hiszen akkor sérülne a felkészülésre álló idő, és ez nem lenne méltányos. Túl sokat tolni sem lehet az érettségin, nem reális ugyanis egy októberi érettségi vizsga. Az oktatási akciócsoport azt szeretné, hogy szeptemberben a köznevelésben, a felsőoktatásban és a szakképzésben is elinduljon a tanév, mondta az államtitkár.

Az európai országok két úton járnak: vagy az év végi jegyek alapján számolják ki, vagy egyszerűsített vizsgákat szerveznek. Ausztria csak írásbeli, Szlovákia csak szóbeli vizsgát fog tartani, Dánia nem változtat, a finnek már megtartották. Magyarországon azonban az érettségi egyben felvételi is, ezt kellett figyelembe venni a szervezés során.

 

Legnépszerűbb cikkeink