Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nem vette komolyan a járványt egy lelkész, belehalt

Létrehozva:

Fotó: LANDON.SPRADLIN.MUSIC / Facebook

A 66 éves lelkész az egyik gócpontnak számító New Orleansban hirdette az igét. Lánya szerint ártalmas, hogy a pártok egymás ellen használják fel a járványt.

Öt gyereke és felesége gyászolja Landon Spradlin lelkészt, a koronavírus egyik amerikai áldozatát. Spradlin családjával New Orleansba utazott a Mardi Grasra, vagyis a húshagyó keddi ünnepségekre, de onnan már soha nem tért haza.

„A Mardi Gras olyan, mint szilveszterkor a Times Square. Tömve van emberekkel, akik isznak és jól érzik magukat” – mondta Jesse, a lelkész egyik lánya. Spradlinék a Jackson Square-en vertek tábort, ami a város egyik legforgalmasabb tere. „A vírus szóba sem került, amíg ott voltunk” – mondta Naomi Spradlin.

Landon az ünnepségek után megbetegedett, az első koronavírus-tesztje mégis negatív lett. Még betegen is a vírus körüli hisztériáról írt közösségimédia-oldalára. 13-án kitett egy félrevezető posztot a sertésinfluenzáról és az új koronavírusról, és azt állította, hogy a vírus körüli pánikkeltés egy Trump elleni politikai hadjárat része. „Apa tudta, hogy a vírus valós veszélyt jelent, de frusztrálta, hogy a média félelmet kelt az emberekben, ezért tette ki azt a posztot” – hangsúlyozta a lelkész fia, Landon Isaac.

Március közepén aztán Landon állapota hirtelen romlani kezdett. Feleségével úgy döntöttek, hazautaznak Virginiába. „Öt percen keresztül beszélgettem vele, aztán egyszer csak összeesett” – mondta a fia, Landon Isaac. A lelkészt egy észak-karolinai kórházba szállították, ahol kétoldali tüdőgyulladást állapítottak meg nála, és a koronavírus-tesztje is pozitív lett. Nyolc nap intenzív ápolást követően hunyt el.

A lelkész négyéves kora óta játszott hangszereken. Huszonéves korában mégsem a zenében, hanem a vallásban találta meg a kiutat az alkoholizmusból és a drogfüggőségből. 2016-ban még a Blues hírességek falára is felkerült.

Bizonytalanságot szülhet az uszítás

Jesse szerint a média megbízhatatlansága az oka annak, hogy az emberek kétkedve fogadják a koronavírussal kapcsolatos híreket. Szerinte a republikánusok és a demokraták egymás ellen használták fel a vírusról szóló híreket ahelyett, hogy összefogtak volna. A republikánusok szerint az emberek túlreagálják a járványt, a demokraták szerint pedig a kormány nem tesz eleget a járvány megfékezéséért. „Az amerikai média régóta polarizálja a társadalmat, így nehéz tudni, mi az, amit elhihetünk, és mi az, ami csak politikai hangulatkeltés” – mondta Jesse.

A New Orleans-i városvezetés az amerikai kormányt teszi felelőssé azért, mert az ünnepségek után megugrott a fertőzöttek száma a városban.

Legnépszerűbb cikkeink