Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Napok óta várja a beteg, hogy leteszteljék, lassan meggyógyul

Létrehozva:

Fontos lenne a járvány terjedése szempontjából tudni, olvasónk koronavírusos, vagy sem, de napok óta vár, lassan felgyógyul.

Pár napja már lázmentes az az olvasónk, aki lassan 10 napja kezdett el betegségtüneteket mutatni: gyengeség, láz, izomfájdalom gyötörte. A háziorvos szerint ez nem volt koronavírus, de később meggondolta magát, és megkérte a központtól a tesztet. Az országban most már 55 mentőautó végzi a mintavételt: odamennek a gyanús esetekhez a lakásba, és leveszik a mintát. A Pesti Hírlap korábban feltette azt a kérdést az Operatív Törzsnek, mennyi az átlagos kiszállási idő, de választ nem kaptunk. Müller Cecília országos tisztifőorvos egy ízben azt mondta, 24 órán belül kimegy a mentő.

Nos, olvasónk háziorvosa háromszor jelezte, szeretne mentőt, szeretné, ha levennék a mintát, de semmi, nem is jeleztek vissza a központból. Így olvasónk, aki most már egyre jobban van, nem tudja, koronavírusos (volt)-e, vagy sem. Mindezek tetejébe kedden az országos tisztifőorvos azt mondta, a háziorvos akkor is kérheti a teszt elvégzését, ha a tünetek nem tipikusak, ez az ő döntésén múlik.

Ez azért probléma, mert Müller Cecília azt mondta, a koronavírusos beteg még a tünetmentesség után két hétig fertőz, kimutatható benne a vírus. Ha tehát az olvasónk koronavírusból jön kifelé, de ezt nem tudja biztosra, csak rajta múlik, hogy otthon marad-e karanténban, vagy nem. Teszt híján tehát lehet, hogy terjeszti a koronavírusos megbetegedést.

Legnépszerűbb cikkeink