Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Eddig 31 millió maszk, 133 ezer teszt és 152 lélegeztetőgép érkezett Magyarországra

Létrehozva:

És vannak külföldön fertőzött magyar diplomaták. Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tájékoztatóján az Országgyűlés Külügyi bizottságában mondta el kedden.

A járvány jelenlegi szakaszában az egészségügyi védekezés a legfontosabb, a sikerhez eszközökre van szükség, ezek pedig kivétel nélkül Kínából érkeznek – mondta a külügyminiszter az MTI szerint. „Westernfilmbe illő jelenetek zajlanak a világban – fogalmazott –, amikor bizonyos helyre szánt áruk egész máshová érkeznek meg.”

Magyarország 116 millió maszkot rendelt, ebből csaknem 31 millió érkezett meg keddig, és a héten várhatóan még 8 millió érkezik majd. Lélegeztetőgépből 14 490-et rendelt az ország és eddig 152 érkezett, tesztből 3,3 milliót, és 133 200 érkezett meg eddig, védőfelszerelésből pedig 47,753 milliót és 27 millió érkezett. Kedden délelőttig érkezett 137 400 izolációs köpeny és még a nap folyamán megjön 100 lélegeztetőgép, 200 betegőrző monitor és 135 ezer teszt.

A hétvégén érkezett Kínából 400 ezer tabletta, amelynek hatóanyaga a kutatások szerint hatásos lehet koronavírusos megbetegedés esetén. A kínai-magyar légihídon várhatóan még a héten további 8 millió maszk érkezik – ismertette a külügyminiszter.

Sátoraljaújhelyen már szerelik azt a kínai gépsort, amely a napokban megkezdi működését, és havonta 2,8 millió maszkot tud gyártani – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: van külföldi magyar misszióban megfertőződött magyar diplomata. Képviselői felvetésekre reagálva Szijjártó Péter megjegyezte: érthetetlen számára, hogy egyes nyugati kormányoknak a jelenlegi helyzetben is van energiájuk a jogállamiságról folyó vitákra.

Legnépszerűbb cikkeink