Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Arcmaszk és kesztyű nélkül is igazoltathat a rendőr

Létrehozva:

Dúl a nagy maszkvita, az emberek közül egyre többen gondolják úgy, hogy a járvány idején a legbiztosabb arcmaszkban közlekedni, a rendőrök számára ugyanakkor ez nincs kötelezően előírva. Ami nem jelenti azt, hogy ha igazoltatni akar valakit, nem mehet az illető közelébe.

Arcmaszkban és kesztyűben ment le valaki a boltba, és amikor a védőfelszerelés nélkül lévő rendőr igazoltatni akarta, kikérte azt magának és nem volt hajlandó átadni az iratait, ezt a történetet a Facebookon osztották meg. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) ugyanis a Pesti Hírlap megkeresésére azt közölte, hogy a rendőrségi törvény és a szolgálati szabályzatáról szóló BM rendelet alapján a rendőr arcmaszk és kesztyű nélkül is igazoltathat valakit.

„A járványhelyzetre tekintettel a rendőrök rendelkeznek különböző védőfelszerelésekkel, melyek használatáról egy részletes protokoll alapján dönthetnek. A védőkesztyű és védőmaszk használatával kapcsolatban figyelembe vesszük az országos tisztifőorvos állásfoglalását (lásd az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatóin elhangzottak)” – írták az ORFK Kommunikációs Szolgálata részéről lapunknak.

Az igazoltatottnak pedig kötelessége együttműködni, így ha a rendőr erre felszólítja, át kell adnia a kért okmányokat. Amennyiben ezt megtagadja, akkor „az igazoltatott a személyazonosság megállapítása céljából feltartóztatható, a személyazonosság megállapításának sikertelensége esetén
előállítható”, és ha szükséges – mint a törvény előírja –, az igazoltatottól ujjnyomat vehető és róla fényképfelvétel készíthető, továbbá a külső testi jegyek észlelés és mérés alapján rögzíthetők.

Lapunk korábbi megkeresésére adott válaszban azt hangsúlyozták, hogy „a rendőrök az összes körülményre figyelemmel és a fertőzésveszélyt is figyelembe véve hajtják végre intézkedéseiket, döntenek a védőfelszerelések alkalmazásának köréről”. A víz nélkül tisztító és fertőtlenítő, baktericid és virucid hatású kézfertőtlenítő gél mellett kendőt, egyszer használatos nitril kesztyűt, gumis, egyszer használatos sebészi szájmaszkot is kapnak szükség esetén a rendőrök FFP-2-es maszkkal, védőkesztyűvel, védőszemüveggel és teljes védőruházattal együtt.

Megjegyezték azt is, hogy az érintett rendőröket szolgálatba lépésük előtt a higiénés rendszabályokkal kapcsolatban oktatják, a szükséges mértékben felkészítik. Arra a kérdésre, hogy jelen helyzetben lehet-e eligazítást tartani az állománynak Skype-on, az a válasz érkezett, hogy igyekeznek csökkenteni a személyes érintkezések számát. „Ahol a feltételek rendelkezésre állnak, ott egyes esetekben van lehetőség az eligazítás online megtartására.”
Emellett közölték azt is, hogy a kihallgatások során telekommunikációs eszköz alkalmazását részesítik előnyben, illetve a Be. 181. §-a alapján biztosítják az írásbeli tanúvallomás lehetőségét. Büntetés-végrehajtási intézetben fogvatartott személy kihallgatását elsősorban távmeghallgatás útján hajtják végre. Az iratmegismerési jog gyakorlását pedig lehetőség szerint elektronikus úton biztosítják. Az ingyenes parkolásról szóló kormányrendeletben számos intézkedés ezeket a távmeghallgatásokat szabályozza.

„Amennyiben az eljárási cselekményhez elengedhetetlen a személyes kontaktus, a rendőr előzetesen ellenőrzi, hogy az érintett szerepel-e a hatósági házi karanténba kerültek nyilvántartásában. Ha szükséges, a rendőr megfelelő védőfelszerelést visel. Az intézkedéssel érintettet nyilatkoztatják is esetleges tüneteire, fertőzöttségére vonatkozóan. A kapitányságokon kijelöltünk és berendeztünk a járványügyi ajánlásoknak megfelelő kihallgató helyiségeket, melyeket minden használatot követően fertőtleníteni és szellőztetni kell” – sorolták a rendőrségen bevezetett protokollokat.

Legnépszerűbb cikkeink