Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

„Szégyen!” – az ellenzék kevesli a gazdasági mentőcsomagot

Létrehozva:

Szerintük nem elegendő a kormány által ismertetett gazdasági mentőcsomag, a parlamentben elhangzott, honnan lehetne több pénzt elvenni, hogy kellene jobban megvédeni az embereket, nyugdíjasokat. A kormány azt mondja, az önkormányzatoknak jelentéktelen elvonást jelent a megszorítás, bár itt számszaki ellentmondásba került a fideszes frakcióvezető és a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Miután Orbán Viktor röviden ismertette a gazdaságvédelmi programot, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanezt megtette a parlament ülésén napirend előtt. Azt mondta, most is rendszeresen tájékoztatják az Országgyűlést a járványügyi védekezésről, és a pártok tájékoztatására még tesz egy „reménytelennek látszó kísérletet”. Hónapokig tart még a járványügyi védekezés, jól tartjuk magunkat, lassul a vírus terjedése, nincs elláthatatlan mennyiségű beteg. A gazdaságra azonban súlyos csapást mért a járvány, több ezer milliárd forint a kár. 

Ezért a közteherviselés alapelve mentén védekezési alapot hozott létre a kormány. 378 milliárd a központi tartalék, ez bármeddig nőhet, 1300 milliárd forintot pedig a tárcáktól von el a kormány. A mai naptól elveszik a párttámogatások 50 százalékát, az önkormányzati gépjárműadóból 34 milliárd forint érkezik, 55 milliárdot fizetnek a bankok, a multinacionális üzletláncokat pedig ismét megsarcolják 36 milliárddal. Az önkormányzati megszorításokról azt mondta Gulyás, a települési hivatalok nem mérik fel a helyzet komolyságát, ez az ő költségvetésükhöz mérten 3-4 százalékos áldozat „a lehető legkevesebb”.

A Jobbik szerint jó lenne, ha lenne Mészáros-adó

Erre reagálva következtek a frakcióvezetők reakciói. Jakab Péter jobbikos frakcióvezető kezdte a sort. Szerinte nem jelentett be a kormány a munkahelyvédelem szempontjából semmit, pedig 4000 fővel nő a munkanélküliség naponta. Azt is elmondta, honnan csoportosítana át pénzeket: 150 milliárd megy propagandára, 600 milliárd a Budapest‒Belgrád vasútvonalra, 2000 milliárd forintot csoportosítanak át az EU-tól – még ha ezek le is vannak kötve, a kormány most bármit megtehet, át kellene csoportosítani ezeket a pénzeket a „Mészáros és a família” zsebéből, mondta Jakab. Szerinte 80 százalékot kéne vállalni a bérekből, és az lenne jó, ha lenne Mészáros-adó.

Az MSZP emelné a nyugdíjat, nem adna pénzt oligarcháknak

Tóth Bertalan MSZP-s frakcióvezető azt mondta, konstruktív javaslatokat fog tenni. Senki ne maradjon jövedelem és ellátás nélkül, járjon 6 hónapig a munkakeresési járadék.  Ne jövő februárban kapjanak pénzt a nyugdíjasok, hanem most. Legyen nyugdíjemelés, és több pénz kellene az önkormányzatoknak, nem pedig elvonás. Ne menjen több pénz az oligarcháknak, strómanoknak.

A Párbeszéd pótadót szeretne

Szabó Tímea Párbeszéd-frakcióvezető indulatos felszólalását azzal kezdte, nem csodálja, hogy Orbán Viktor nem mert bejönni a parlamentbe, mert komolytalan a bejelentett 13. havi nyugdíj négy év alatti heti bontásban való kiosztása. Miért nem vetnek ki pótadót azokra, akik tízmilliárdokat loptak évek óta, tette fel a kérdést. Az egészségügyi dolgozóknak juttatott egyszeri juttatás nettója kéthavi bér, még a túlórákat sem fogják nekik kifizetni.

Az LMP is a nyugdíjasokért aggódik

Schmuck Erzsébet az LMP-ből arról beszélt, vidéken az éhezés érkezik, nem a járvány. Ő csalódott a gazdaságvédelmi bejelentésekben, túl általánosak. A kormány lemondott a nyugdíjasokról, ez szégyen, a jövőre kiadandó – kiszámolta – 30 ezer forint kevés. Az infláció magasabb idén, mint a nyugdíjak emelése volt, drágák az élelmiszerek, most kéne cselekedni a nyugdíjasokért, főleg, hogy nem lesz év végén nyugdíjprémium sem.

A DK 80 százalékos bérátvállalást akar

Oláh Lajos a DK-ból azt emelte ki, hogy nem ad a kormány bérpótlékot a már elbocsátottaknak, több tízezer embert érint ez. Távoli ígéreteket kaptak a nyugdíjasok, a most égő házhoz nem jövőre kell kivonulnia a tűzoltóknak, fogalmazott Oláh. Az önkormányzati döntésekről azt mondja, az állam delegált nekik feladatot, és elveszi a pénzt – ezt a pénzt a nyugdíjasoktól vették el, akikkel szemben az önkormányzatoknak feladatuk van. Legyen 80 százalékos bérátvállalás, legyen hosszabb a munkakeresési járadékra jogosultság.

A KDNP hálás a kormánynak

Vejkey Imre a KDNP-ből legelőször mindent megköszönt a kormánynak, miközben az ellenzék és Brüsszel „hazugságokkal rugdos minket”, kéksisakos békefenntartók betelepítését követelik szinte. Felszólalása végén örömmel nyugtázta, hogy szabadon szólalhat fel a parlamentben.

A Fidesz-frakció és Gulyás számai között ellentmondás van

Kocsis Máté fideszes frakcióvezető arra hívta fel a figyelmet, a gépjárműadó az önkormányzati bevételek kis százalékát adja csak, 99 százaléka a költségvetésnek megmarad az önkormányzatoknál – így ellentmondott Gulyás Gergelynek, aki még 3-4 százalékról beszélt.

(Kiemelt képünk forrása: MTI/Máthé Zoltán)

Legnépszerűbb cikkeink