Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Rendőri túlmunka, valótlansági szabálysértés, ingyenes parkolás ‒ kijöttek az új járványrendeletek

Létrehozva:

A kép illusztráció

Megjelent az első rendeletcsokor a teljhatalomtörvény felhatalmazásával: a rendőrök és katonák élete nem lesz egyszerűbb, 500 ezer forintot is lehet fizetni egy eltitkolt adatért, idősotthonok munkatársai akár 24 órás szolgálatba is állíthatóak. És persze ingyenes lesz a parkolás közterületen.

Megjelent vasárnap éjjel a Magyar Közlönyben az ingyenes közterületi parkolást is tartalmazó rendeletcsomag, az első olyan rendelkezéscsokor, amit a kormány a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény felhatalmazásával hozott meg. Ebben nem csak a parkolásról van szó, egy sor egyéb rendelkezést is hozott a kormány. Zömük igazából arra vonatkozik, hogy miként lehet törvényesen elodázni törvények előírta feladatokat hatóságoknak a veszélyhelyzet idejére: meghosszabbodnak a veszélyhelyzet ideje alatt lejáró dokumentumok és jogosultságok érvényessége a veszélyhelyzet végéig, illetve az ügyintézést számos esetben online módon is le lehet bonyolítani.

Emellett szó esik benne arról is, hogy a rendvédelmi szervek munkaideje megnő, a heti szolgálatteljesítési idő és a túlszolgálat meghaladhatja az amúgy normális esetben maximális 48 órát. A napi szolgálatteljesítési idő pedig 12 óránál is lehet több, de a 24 órát nem haladhatja meg. A napi nyolc óra egybefüggő pihenőbe pedig beleszámít a lakásról a szolgálatteljesítési helyre utazás is, az utazás nélküli időtartamnak egybefüggően hat órának kell lennie, tehát ha egy rendőr egy-egy órát utazik a szolgálati helyére otthonából és vissza, az már pihenésnek számít. A túlszolgálat ellenértékét nem törvény szabályozza, hanem az állományparancsnok dönti el, pénzt vagy szabadnapot ad-e.

Veszélyhelyzetben rendőr nem mondhat fel, és ha nem megfelelő viselkedése miatt máskor elbocsátanák, most ez sem fog megtörténni, amíg a járvány tart.

Ha egy külföldi megsérti a járványügyi szabályokat, és emiatt kiutasítják, ez ellen nem kérhet jogvédelmet, határoz a rendelet, legyen az EU-s vagy EU-n kívüli állampolgár.

Szabálysértés lesz, ha valaki valótlanságot állít intézkedésre jogosult szerv kérdésére lényeges adat tekintetében, akár 500 ezer forintot is fizethet.

A honvédségre vonatkozó szabályozás is változik, szakmai felsővezető akkor is viselhet feladatai ellátása során egyenruhát, ha szünetel a jogviszonya, ha a miniszter ezt engedélyezi. A szerződéses állomány veszélyhelyzet alatt megszűnő jogviszonya a veszélyhelyzet végéig fennáll, a rendőrökhöz hasonlóan nem mondhat fel, nem bonthat szerződést egyoldalúan.

Nagy változás a szociális szolgáltatások körében, hogy a nappali ellátást nyújtó intézmények épületében (a nappali melegedő kivételével) szünetelnek a szolgáltatások, ott csak a munkatársak tartózkodhatnak. A szükséges ellátást az ellátottak otthonában lehet nyújtani. A napi egyszeri melegételt is csak kiszállítva lehet biztosítani. Idősek otthonában a foglalkoztatottaknak elrendelhető 24 órás szolgálat, ami után 48 óra egybefüggő pihenőidőt kell kapniuk.

Félbeszakad a büntetés-végrehajtásban (bv) a közérdekű és jóvátételi munka végzése. Elzárás megkezdését legfeljebb hat hónappal el lehet tolni. Az elítélt kérelmeinek elbírálását  ‒ pár kivétellel ‒ a bv-bíró elhalasztja. Akit szabadságvesztésre ítéltek, 14 napos elkülönítéssel kezdi annak letöltését. Ha koronavírusosnak tűnik, nem fogadja be a börtön, hanem járványkórházba kerül. Korlátozhatják a fogvatartottak jogait, de többet és könnyebben kommunikálhatnak telefonon vagy interneten.

Legnépszerűbb cikkeink