Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Aki teheti, fizesse továbbra is a hitelét – javasolja a szakértő

Létrehozva:

hitel, számlák

Az új hitelmoratórium szerint az idei év végéig nem kell törleszteni a hiteleket az ügyfeleknek. A hitelesek viszont hosszabb futamidővel kell hogy számoljanak a kamat miatt. Trencsán Erika hitelszakértő válaszolt a Pesti Hírlap kérdéseire.

– A mostani helyzet nem arra szolgál, hogy bárki nyerészkedjen. Most a legfőbb cél az, hogy könnyebbséget nyújtsanak azoknak, akik az elkövetkező kilenc hónapban nem tudják majd fizetni a kölcsönüket – szögezte le rögtön az elején Trencsán Erika hitelszakértő.

De mi vár a hitelesekre januártól?

– Erre a kilenc hónapra, amíg az ügyfél nem fizet, kamat fog összegyűlni, tehát a tőkére felhalmozódik egy kamatmennyiség. Januárban, amikor az ügyfél elkezdi újra fizetni a törlesztést, akkor a törlesztőrészlete – a kormányrendelet értelmében – nem emelkedhet meg, a felgyűlt kamatot viszont futamidő-hosszabbítással fogja megfizetni – magyarázta Trencsán.

Ez azt jelenti, hogy a még megmaradt tőkére jön rá a felgyűlt kamat összege, amit nem megemelt részlettel kell visszafizetni, hanem hosszabb futamidővel.

Ennél kilenc hónappal biztosan számolni kell, de a kamat összegétől függően az eredeti lejárat után akár még 20 hónappal is fizethet a banknak.

Előtörlesztéskor nem a futamidő csökken

– Arra is megvan a lehetőség, hogy ha valaki élt a moratóriummal, akkor januárban előtörlesszen, azaz egy nagyobb összeget fizessen be egyszerre. Azonban ez is igényel egy kis számítást, hogy az ő hitelében ez megéri-e vagy sem. Ez ugyanis függ a hitelösszegtől, hogy előtte mennyi ideje fizette, és hogy mennyi ideje van még hátra a futamidőből.

Azt sem szabad elfelejteni a szakértő szerint, hogy előtörlesztési díjat is felszámolnak, ami az előtörlesztendő összeg 1-1,5 százaléka is lehet. De az elmaradt hónapokban felgyűlt kamatot ebben az esetben is meg kell fizetni. Hozzátette: az előtörlesztésnél nem a futamidőt csökkentik, hanem a törlesztőrészlete lesz kevesebb, így a mostani kialakult helyzetben a futamidő ugyanúgy hosszabbodik, csak az összeg csökken. A bank fogja kiszámolni, hogy az előtörlesztés után mennyi lesz a havonta visszafizetendő összege.

Aki tud, fizesse továbbra is a hitelét

– Mint szakértő, én azt javaslom, hogy aki tudja, fizesse a következő kilenc hónapban is a hitel törlesztőrészletét, mivel a futamidő növekedésével a teljes visszafizetendő összeg magasabb lehet, mint amire eredetileg számított – mondta Trencsán. Szerinte most nehéz átlagban beszélni a hitelekről, ugyanis mindegyik más és más, így mindenkinek érdemes kicsit utánaszámolnia, hogy melyik utat válassza.

(Kiemelt képünk: Illusztráció / Forrás: Shutterstock)

Legnépszerűbb cikkeink