Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Kásler utasítást adott rá, hogy képezzék ki a rezidenseket koronavírus intenzív ellátásra

Létrehozva:

A lapunk birtokába jutott miniszteri utasításról szóló levelet még március legvégén kapták kézhez a főigazgatók. Munkavégzésre kell beosztaniuk és ki kell képezniük az összes orvos-gyakornokot az intenzív osztályokon egy hetes periódusokban.

Kásler Miklós emberi erőforrásminiszter levélben utasította az intenzív osztállyal rendelkező, fekvőbeteg-ellátó intézmények vezetőit, hogy a náluk – elsődleges szakképző helyként – szakképzést folytató rezidenseket 2020. április 2. napjától folyamatosan, 1 hetes periódusokban osszák be az intenzív terápiás osztályra, munkavégzésre.

A miniszter az utasítást a levélben így indokolta:

„Biztosítani szükséges, hogy  valamennyi, az intenzív osztályra beosztott rezidens elsajátítsa az elkövetkezendő hónapokban esetlegesen megnövekedő Covid-19 fertőzött betegek ellátásához nélkülözhetetlen, legalapvetőbb intenzív terápiás készségeket.”

A beosztásokat április 2. és június 30. közötti időszakra kérte be Kásler, és a sorban előre vetetette azokat az orvos-gyakornokokat, akik még nem vettek részt a szakképzésben egyébként kötelezően előírt másfél hónapos, intenzív osztályon eltöltendő gyakorlaton. Utánuk következnek azok, akik ezen már túlvannak. A miniszter kitért rá, hogy a szakképzési tervtől eltérő tevékenység a veszélyhelyzet miatt beleszámít a rezidensek szakképzési idejébe.

Információink szerint az érintett intézmények saját maguk kötelesek képzési tervet készíteni a tanításhoz, valamint a levélben rezidensként szereplők mellé hozzá kell számítani a szakképzésben lévőket, vagyis az utasítás minden szakvizsga nélkül dolgozó munkatársra vonatkozik. Valamint úgy tudjuk, hogy az intenzív osztályra való beosztás felülírja a korábban tervezett állásidőt, vagyis a szabadnapjain is köteles mindenki részt venni a képzésen.

(Kiemelt kép: Orvosok és ápolók egy koronavírussal fertőzött beteget látnak el Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben / Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Legnépszerűbb cikkeink