Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nem adja ki a kormány a tesztekre vonatkozó adatot

Létrehozva:

Nem kötik az országgyűlési képviselők, így a lakosság orrára sem: hány tesztet végeztek eddig a különböző megyékben. Emlékezetes: korábban a fertőzések területi eloszlását sem akarták nyilvánosságra hozni.

 

Az MSZP parlamenti frakciójának tagjai fordultak írásbeli kérdéssel Kásler Miklós szakminiszterhez: az ország egyes megyéiben és fővárosban hány tesztet végeztek a koronavírus-járvány megjelenése óta a betegséggel összefüggésben. A választ Rétvári Bence államtitkár szignálta: érdemi információval azonban nem szolgált. A kérdéssel kapcsolatban annyit közölt: “A képviselő urak figyelmébe ajánlom a koronavirus.gov.hu internetes oldalt, ahol a mintavételek számáról is tudnak naprakészen tájékozódni.”

Az Operatív Törzs weboldalán mindössze annyi látható: mennyi tetsztet végeztek összesen a járvány kirobbanása óta. A felelhető adatot semmilyen módon nem részletezik, bontják.

Korábban a fertőzöttek területi eloszlását sem osztották meg a nyilvánossággal. Mostanra annyi tudható: az egyes megyékben hány betegnél igazolták a koronavírus okozta megbetegedést.

Ahogy korábban az sem volt egyértelmű, mi az oka a területi eloszlás titkosításának, a tesztek esetében sincs magyarázat az adatok visszatartására.

Eközben Müller Cecília, országos tisztifőorvos megerősítette: nem akarják emelni az elvégzendő tesztek számát. A cseh egészségügyi miniszter bejelntette: az a céljuk, hogy naponta 10 ezer tesztet hajtsanak végre.

Az Operatív Törzs weboldalának tanúsága szerint Magyarországon egy hónap alatt összesen 19 424 vizsgálatot végeztek.

 

Legnépszerűbb cikkeink