Archív cikkek

Nem halt eddig meg egészségügyi dolgozó

Published

on

623 igazolt fertőzött beteg, öt új halott, mind idős, beteg emberek. Egészségügyi dolgozó nincs az áldozatok között.

623 laborvizsgálattal igazolt fertőzött van Magyarországon, az elmúlt 24 órában 5 személyt veszítettünk el, mind idős – 80 év feletti – emberek voltak sokféle krónikus betegséggel, hangzott el a napi koronavírusos Operatív Törzs-i tájékoztatón. Még mindig a csoportos megbetegedések időszakában vagyunk, az esetek egyenletesen, az ország területén eloszolva jelentkeznek, de a sűrűn lakott területek – Budapest, nagyobb városok – vezetnek. A halotti listán nem szerepel egészségügyi dolgozó, ismertette Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Az UV-lámpa igénybe veszi a bőrt, tárgyak fertőtlenítésére használható, magunkat ne kezeljük vele, és kártékony az egész test alkoholos-klóros fertőtlenítése is. Nem indokolt az életkorhoz kötött gyerekkori védőoltások elhalasztása, többen ugyanis ezt feltételezik. Újságírói kérdésre elhangzott, hogy a pneumococcus elleni védőoltások – az álhír miatti felvásárlás ellenére – rendelkezésre állnak. Fogorvoshoz csak az menjen, akinek olyan gyulladt, vagy más, nagy fájdalommal járó betegsége van, ami nem tűr halasztást.

Sajnos minden krónikus betegség – így a cukorbetegség is –, életkortól függetlenül nagyobb kockázatot jelent. A kettes típusú cukorbetegség esetében az általában magasabb életkor önmagában is kockázat.

Az Index arról érdeklődött, tárgyalnak-e azzal a céggel, amely megoldaná, hogy gyorsan leteszteli az egész orzágot. Müller Cecília úgy válaszolt, hogy felesleges lenne az egész ország tesztelése, az így kapott információ nem lenne hatással az intézkedésekre. A már bevezetett rendelkezések szolgálják a megelőzést, mindenben a WHO javaslatai alapján járnak el.

Alacsonyabb az erre az időszakra eső halálozások száma, mint előző év hasonló időszakában, mondta Müller arra a kérdésre válaszolva, hogy nem kiugróan magas-e a halálozási arány. (Vélhetően félreértette a kérdést, amely a világszerte tapasztalható koronavírus-halálozási arányhoz képest magas magyar számokra  utalt.)

Az RTL Klub kérdésére az országos tisztifőorvos úgy válaszolt, hogy kapnak klorokint a magyar betegek, amennyiben az orvos indokoltnak tartja, a szükséges készletek rendelkezésre állnak. A klorokinnal hatékonyan lehet kezelni a koronavírusos betegeket, a betegség gyorsabb lefolyását segíti. A gyógyszer itthoni alapanyagából 200 millió betegnek elég mennyiséget lehetne előállítani, kivitelét az állam megtiltotta.

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version