Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Továbbra is nagy a reggeli zsúfoltság a budapesti buszokon

Létrehozva:

Hiába sűrítették a járatokat, munkába menet még mindig nagy a zsúfoltság a BKK járatain a szombati menetrend bevezetése óta. Vitézy Dávid szerint vissza kéne állítani a hétköznapokon járó, munkába járást segítő járatokat, Karácsony Gergely azonnali intézkedésre utasította a BKK vezetését.

Az utasok cseppet sem boldogok

„Ma reggeltől 16 vonalon módosult a menetrend többek között a visszajelzéseiteknek is köszönhetően” – írta ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a nyilvános Facebook-oldalára. A hozzászólások alapján azonban az utasok továbbra is elégedetlenek.

Ahogy a Pesti Hírlap szerdán megírta, egy napot sem élt a hétköznapokra is bevezetett szombati menetrend.

Egy napig sem élt az új fővárosi menetrend

A csökkent utasforgalom miatt hétköznapokra is bevezették a szombati menetrendet Budapesten, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy a reggeli csúcsban zsúfoltság jelentkezik.

A menetrendváltozást az utasforgalom 80-90 százalékos visszaesése indokolta. A hétvégére optimalizált menetrend egy az egyben történő bevezetése azonban nem kezelte azt a helyzetet, hogy azok, akik jelenleg is használják a tömegközlekedést – például a kórházak, a továbbra is nyitva tartó üzletek dolgozói –, jellemzően munkába járnak.

Tömött buszon nincs távolság

Ugyan jelentősen csökkent az utasok száma, a helyzet különleges, hiszen nemcsak a szokott szolgáltatást kell biztosítani, hanem a járványügyi szempontoknak is meg kell felelni. A buszvezetők védelme érdekében szünetel az elsőajtós felszállás és lezárták a járművek első felét az utasok elől. A tömött buszokon pedig lehetetlen megfelelni a másfél méteres távolság tartásának, azaz a járatok számát nem lehet arányosan a csökkent utasforgalomhoz igazítani.

A BKK menetrendi változást bejelentő posztja alatt több száz hozzászólás követeli vissza a tanszüneti menetrendet, illetve azt, hogy legalább a reggeli csúcsidőben állítsák vissza a szokásos járatsűrűséget. Van kommentelő, aki egyenesen közveszélyokozásról ír. Az M3-as pótlóbuszon nem hogy az 1 métert, de az 50 centimétert sem lehetett tartani 6 óra előtt az egyik kommentelő szerint.

Óriási a szórás a járatokon

Az olyan munkába járást segítő járatok, mint a 98E, 101B, 122, 85E, 217E továbbra is hiányoznak, ezeket nem pótolja a járatsűrítés – nyilatkozta Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója a Pesti Hírlapnak.

„Ma kora reggel a kabinetfőnökömmel közösen személyesen ellenőriztük az utasforgalom alakulását azon járatok egy részén, ahonnan tegnap reggel megengedhetetlen zsúfoltságot jelentettek” – írta ki Karácsony Gergely a hivatalos Facebook-oldalára. Hozzátette: „Bár a telítettség a tegnapi beavatkozásunk nyomán némileg csillapodott, még mindig nem vagyok elégedett (…) a ma reggeli tapasztalataim után újabb járatsűrítésekre utasítottam a BKK vezetését, a munkát azonnal megkezdték, órákon belül beszámolunk a részletekről is.” A főpolgármester kitért rá, hogy amíg egyes járatokon 10 százalék körüli a kihasználtság, addig máshol 60-70 százalékot is meghaladja a reggeli órákban, ezért „a járatsűrűséget rugalmasan kell kezelni, az utasszámokhoz, és nem korábbi sztenderdekhez kell igazítani”.

Legnépszerűbb cikkeink