Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Elfogyhat-e az internet a járvány alatt?

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Többet használjuk az internetet, de nagyobb szükségünk is van rá. Meddig bírják a hálózatok?

Egyszerre három, különböző szolgáltatónál lévő kollégánk tapasztalt a minap pár perces kimaradást, éppen az online tartott napi értekezletünk alatt. Mi történik, ha az internetszolgáltatás akadozása miatt az otthoni munkavégzés és a távoktatás se lesz már járható út? Mennyire nőtt meg az internetforgalom a járványügyi veszélyhelyzet bevezetése óta, és mennyit bír a hálózat?

25 százalékkal nőtt az internetforgalom a Vodafone és a UPC hálózatán – mondta a Pesti Hírlapnak Suba János, vállalati kommunikációs igazgató. Az átlagosan 25 százalékos növekedés az Operatív Törzs sajtótájékoztatója alatt azonban 50 százalékosra is felszalad a veszélyhelyzetet megelőző időszakhoz képest. „A hálózat bírja, és mindent meg is teszünk ennek érdekében” – nyilatkozta Suba.

Azért, hogy se az otthoni munkavégzést, se a távoktatást, se a tájékozódást ne akadályozza egy esetleges kimaradás, a cégnél felfüggesztették az éves karbantartási tervet, azaz minden, nem létfontosságú karbantartási munkát elhalasztottak. Minden erejüket a hibaelhárításra koncentrálják, ha mégis történik valami a hálózaton, azt a lehető leghamarabb el tudják hárítani. Suba úgy tudja, hasonló lépéseket tett a többi internetszolgáltató és az elektromos szolgáltatók is.

A Magyar Telekom adatai szerint a mobil adatforgalom a veszélyhelyzet első hetében 25-30 százalékkal nőtt, és azóta is tartja azt a szintet. Mint a Pesti Hírlapnak adott válaszaikból kiderül, „a helyzet percről percre változik, folyamatosan figyelemmel kísérjük az eseményeket, monitorozzuk hálózatunkat és mindent megteszünk a kapacitások megfelelő kezelése, lehetséges bővítése érdekében”. Tájékoztatásuk szerint a megnövekedett távmunka, illetve az internetes, valamint a TV-s platformokon beinduló távoktatás jelentős mértékben átalakította a megszokott hálózati terhelést. Így azokon a pontokon, ahol a fokozott forgalom hatására extra kapacitás-igény jelentkezik, felmérik, hogy milyen licenc- vagy hardverbővítés lépéseket tudnak tenni, hogy tarthassák a lépést a megnövekedett igényekkel.

Legnépszerűbb cikkeink