Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A rabok fekszenek rá a szájmaszkgyártásra

Létrehozva:

A napi járványtájékoztatón a munkába járás, a közlekedés kérdései és a védőeszközök árai kerültek szóba a szokásos témák mellett.

Összesen 585 fertőzött, 1 új, tehát összesen 21 halálos áldozat, előbbi egy 70 éves, szív-érrendszeri és anyagcsere-betegséggel küzdő férfi, 42 gyógyult – ezek a legújabb koronavírus-számok.

Ne ácsorogjanak a megállókban és tisztogassanak

A csütörtöki tájékoztatón Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt a közlekedésről: dolgozni lehetőleg saját autóval járjanak az emberek, az utasok, ha vannak, hátul üljenek. Betegen senki ne menjen dolgozni. Válasszák a lehető legrövidebb útvonalat, és fontos fertőtlenítővel áttörölni rendszeresen a megfogott részeket, kormányt, kilincseket, navigációt, rádiót. Megérkezve mossanak kezet, és lehetőleg fertőtlenítsenek géllel is.

A biciklizés is ajánlott utazási módszer. Ha nincs már lehetőség, csak a közösségi közlekedés, akkor lehetőleg keveset várakozzanak a megállóban, és tartsák meg a többiektől a 1,5 méteres távolságot (Cikkünk arról, hogy miért nem mindig lehetséges ez a zsúfolt reggeli járatokon, ami miatt a főváros intézkedni fog.) Papír zsebkendővel fogjuk meg a fogódzkodókat, ezeket dobjuk ki, amikor leszálltunk. Töröljük át rendszeresen a számítógép, a tablet, a telefon felületét, valamint a villanykapcsolókat, a kilincseket, a gyakran fogdosott tárgyakat is.

A fiatalok se bandázzanak, belehúznak a rabok

Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője arról számolt be, hogy 10 000-nél több házi karantén van most érvényben. Ezekben 78 417 ellenőrzést tartottak a szervek, 418 szabálytalanság, 36 figyelmeztetés, 211 helyszíni bírság az eredmény, 341 szabálysértési feljelentést tettek. A kijárási korlátozással kapcsolatban 1187 figyelmeztetés, 76 helyszíni bírság, 162 feljelentés történt. Lakatos kiemeli, hogy a fiatalok sokszor indokolatlanul csoportosulnak közterületen.

Új gépsorokon gyártják majd a szájmaszkokat a börtönökben, a fogvatartottak korábban is ezt tették, most megtöbbszöröződik a kapacitás. A büntetés-végrehajtási intézményekben eddig nem tapasztaltak fertőzést.

Szóba kerültek a védekezőeszközök, maszkok, kesztyűk magasabb kereskedelmi árai: ezek azért drágábbak, mert a világpiacon is felmentek az árak, az alapanyag ára is, de minden ilyet ellenőriznek, nehogy indokolatlan árdrágulás, azaz nyerészkedés történjen. Ehhez képest a Pesti Hírlap kérdéseit válaszra sem méltatták, miután az ATV egyik reklámozója, az Ékszer TV 60 ezer forintos áron árult 9 deci kéztisztító gélt. Erről szóló cikkünket itt olvashatják, csak kattintsanak a címre:

60 ezerért reklámoznak egy liter kézfertőtlenítőt

Az ATV-nél nem tudták, hogy mi lesz az élő műsorban, eddig ékszereket reklámozott náluk az Ékszer TV.

Könnyen vissza lehet esni, de a szúnyogok ártalmatlanok

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az allergia és az asztma is veszélyességi faktor, kockázati tényező a megbetegedéseknél, ahogy minden krónikus betegség, tekintet nélkül nemre és korra. Hozzátette: azok, akik kigyógyultak és kigyógyulnak a koronavírusból, a kórház elhagyása után még 14 napig sérülékenyek, így könnyen visszaeshetnek, ezért otthon kell maradniuk. A tisztifőorvos elárulta azt is, hogy a 3. tesztvizsgálat szokta kimutatni a teljes gyógyultságot.

Lakatos szerint egyheti tartalékkészlettel rendelkeznek a kórházak védőeszközökből, amire Müller Cecília reagált. Mint mondta, a koronás betegekkel foglalkozók vagy a betegek testébe hatoló vizsgálatokat végzők számára rendelkezésre áll minden szükséges védőeszköz. Aki házi karanténban orvosi ellátásra szorulna, mert mondjuk otthon baleset éri: nagyobb baj esetén hívjanak mentőt, kisebb problémával keressék telefonon a háziorvosukat.

És mivel közeledik a szezon, kitértek a koronavírus és a szúnyogok nemigen létező kapcsolatára is: a jelenlegi ismeretek szerint a vérszívók nem terjesztik a koronavírust.

Legnépszerűbb cikkeink