Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A temetéseken ne legyenek tíznél többen, és a hamvasztást javasolják

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Ezt állami utasításra kérik a temetkezési szolgáltatók. Kásler Miklós felfüggesztette a boncolásokat – írja a Magyar Nemzet.

Egyszer használatos védőruha, védőszemüveg, FFP3-maszk, PVC-be mártott kesztyű, lábzsák, valamint kézfertőtlenítő beszerzéséhez kért segítséget az Operatív Törzstől a mintegy kétszáz temetkezési szolgáltató és a 17 hamvasztóüzem számára az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület. A halottszállító járművek fertőtlenítéséhez szükséges szerből még van tartalékuk, ugyanakkor, ha fertőző elhunytat visznek, a kocsit minden egyes alkalommal fertőtleníteni kell – áll a lap mai számában.

A veszélyhelyzet és a kijárási korlátozás miatt a temetések ügyintézése során a személyes jelenlétet igyekeznek minimalizálni az ügyfélszolgálatokon. A temetési szolgáltatóktól az ipartestület azt kéri, hogy a járvány ideje alatt a szertartásokat a családokkal egyeztetve, kizárólag szűk körben, maximum tíz gyászoló jelenlétében bonyolítsák le.

Közben a patológiákon speciális eljárásrendet vezettek be. Miniszteri utasításra felfüggesztették a boncolásokat, és a legmagasabb fokú, a HIV- vagy a Creutzfeldt–Jakob-fertőzötteknél is alkalmazott óvintézkedéseket léptettek életbe.

Azokat az elhunytakat, akik bizonyítottan koronavírus-fertőzöttek, akár volt alapbetegségük, akár nem, még a kórházi osztályon eleve dupla zsákba helyezik, amelyek külsejét fertőtlenítik és megjelölik. Ugyanígy kell eljárni azokkal is, akiknél akár csak a gyanúja is felmerül a fertőzésnek. Akiknél felvetődik a Covid–19-fertőzés gyanúja, azoktól a halál beálltának megállapítása után harminc percen belül orr- és torokváladék-mintákat kell venni a gyanú megerősítésére vagy kizárására.

Legnépszerűbb cikkeink