Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

17 koronavírusos van lélegeztetőgépen Magyarországon

Létrehozva:

Folyamatosan érkeznek a védőfelszerelések, a fertőzöttek számának növekedése egyenletes, nem ugrásszerű – ez derült ki az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján.

33-mal 525-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, ismertették az adatokat az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatóján. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a növekedés egyenletes, nem ugrásszerű. Igazoltnak látják azt a korábbi feltételezést, hogy a megfertőzöttek 1-2 környezetükben lévő személynek adják át a vírusokat. Ez a biztató adat valószínűleg a bevezetett intézkedéseknek és azok betartásának köszönhető.

Az elmúlt 24 órában négy koronavírusos beteg hunyt el, mind idős betegek, krónikus szív-érrendszeri megbetegedéssel. Az eddig elhalálozottak – összesen 20 fő – mind szenvedtek valamilyen krónikus betegségben, átlagéletkoruk 73 év, 12 férfi és 8 nő. Ugyanakkor nincsenek kivételek, a fiatalok is ki vannak téve a fertőzésnek. A koronavírus minden megyében jelen van. Negyvenen pedig meggyógyultak. A fertőzöttek 25 százaléka tünetmentes, 35 százaléka enyhe tüneteket produkál, 5 százalék – azaz összesen 17 fő – van lélegeztetőgépen, 6 százalék egyéb intenzív ellátásra szorul.

Müller Cecília reagált a Társaság a Szabadságjogokért bírálatára is, amely szerint jogsértő a koronavírus áldozatairól közzétett tegnapi lista. Az országos tisztifőorvos szerint az adatkezelés szabályai szerint járnak el, hiszen személyes, érzékeny, szenzitív adat nem került közlésre, csak az elhalálozottak kora, neme, egyéb betegsége. A beazonosíthatóság kérdésére (kikövetkeztethető volt legalább egy áldozat) és arra, hogy abban az esetben szenzitív adatnak számít-e súlyos alapbetegségnek, illetve annak okának közzététele, a válaszában nem tért ki.

Kiss Róbert alezredes tájékoztatása szerint ma három védőfelszereléseket szállító cargo járat érkezett Budapestre, és további három érkezik még a mai nap folyamán. A rakomány kiosztása folyamatos az egészségügyi dolgozók részére.

A háziorvosok ellátásáról elhangzott, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ raktárában található eszközöket kiosztották, a készlet valószínűleg fogyóban van, ám több háziorvos nem tartott rá igényt, mert az influenzajárványra felkészülve már korábban beszerezték a szükséges eszközöket. Müller szerint a háziorvosoknak elegendő a sebészeti szájmaszk, a további ellátásról szólva türelemre kérte a háziorvosokat.

Újságírói kérdésre (a tegnapi sajtótájékoztatóval ellentétben ma jelezték minden egyes kérdésnél, hogy melyik médium tette fel) elhangzott, hogy a használt szájmaszkot, gumikesztyűt, védőfelszerelést lehetőleg dupla falú zacskóban gyűjtsék, a vírus jellemzője, hogy néhány óra alatt kiszárad, elpusztul. Ezután nyugodtan kidobható a gyűjtőedényekbe. Szintén kérdésre adott válasz szerint a kormányhatározat nem ad lehetőséget az Operatív Törzsnek a parkolási díjak elengedésére, arra a főváros jogosult.

A Tirolból hazaérkezők karanténkötelezettségére az RTL Klub kérdezett rá – nekik nem kellett karanténba vonulniuk, jóllehet fertőzőtt területről értek vissza. A válasz szerint a két hét karantén a főszabály. Aki Ausztriában ugyan átesett ezen, de nem tudja igazolni, annak ezért ismét karanténba kell kerülnie. Amennyiben viszont rendelkezik az osztrák hatóságok által kiállított egyénre szóló igazolással, hogy a tesztje negatív lett és még Ausztriában átesett a két hét hatósági karanténon, akkor azt elfogadják.

A BCG-oltás feltételezett védő hatásáról elhangzott, hogy az egyelőre nem bizonyított, amennyiben igaznak bizonyul, akkor Magyarország jó helyzetben van, hiszen a BCG-oltás hazánkban kötelező. A gyógyultak fertőzőképességéről jelenleg nincsenek pontos adatok.

Legnépszerűbb cikkeink