Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nem kötelező a gumikesztyű

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

A kezek mellett a latexet is le kell fertőtleníteni, csak így szabad egynél több alkalommal használni.

A maszkok mellett a gumikesztyű a másik olyan dolog, amivel jól lehet védekezni a koronavírus ellen, azonban ez sem 100 százalékos, amire rátesz még egy lapáttal, ha nem jól használjuk. Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesületének elnöke szerint a kesztyűt a saját kezünknek kell tekinteni.

– Ha a gumikesztyűben összefogdosunk mindent, akkor ugyanúgy nem szabad a szemhez, szájhoz, orrhoz érni, mintha nem lenne a kezünkön a latex. Ez a kézmosásra is igaz. A kesztyűt is ugyanolyan alaposan kell megmosni és lefertőtleníteni, mint a bőrünket – figyelmeztetett a szakértő.

Ha nincs fertőtlenítve, vagy megmosva az anyag, akkor a külső részéhez és az ujjaihoz nem szabad hozzáérni, ezen ugyanis megtelepszenek a vírusok, amik könnyen átkerülhetnek a bőrre. Egy alapos mosás és fertőtlenítés után nem muszáj kidobni a kesztyűt, de minél többször használjuk, annál nagyobb a fertőzés esélye, ezért időnként érdemes inkább egy újat felhúzni. Levételnél legjobb, ha a csuklótól indulva görgeti le a kezéről az anyagot.

– Több helyen is lehet olvasni, hogy a koronavírus órákon keresztül képes megélni a különböző felületeken. Ebben az esetben nem az a veszélyes, ha egy kiszáradt, már alig életképes vírus marad meg a kesztyűn, hanem ha sok, fertőzni képes telepszik meg. Utóbbi esetben, ha az ember hozzáér az orrához, a légúti nyálkahártyán máris bejutnak a vírusok a szervezetbe – mondta dr. Póta. A szakember hozzátette, hogy a kesztyű használata nem is feltétlenül muszáj, ugyanis a folyamatos kézfertőtlenítés és rendszeres kézmosás ugyanolyan jó védekezés, mint a gumikesztyű. Szerencsére akkor sem kell félni, ha egy kisebb seb van az ember kezén, ugyanis elvileg az ilyen sebeken át nem tudnak bejutni a szervezetbe a vírusok, inkább a légutakat kell védeni.

Legnépszerűbb cikkeink