Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Menő maszkosok

Létrehozva:

Fotó: Collection ChristopheL / AFP

A járvány rengeteg új szokást hoz be életünkbe, ilyen az is, hogy csak maszkban mozdulunk ki az utcára. Hogy ne érezzék cikinek vagy kellemetlennek, összeszedtük a kultúrtörténet kilenc legkülönlegesebb maszkját.

Holtpont

Nixon, Carter, Reagan és Johnson besétál a bankba – olyan ez, mint egy vicc nyitánya, pláne, ha tudjuk, hogy ki is rabolják a pénzintézményt. Valójában a kilencvenes évek egyik emlékezetes akciófilmjéről van szó – Patrick Swayze és Keanu Reeves főszereplésével –, melyben nevezett elnökök maszkjaiban hajtják végre a bankrablást.

A bárányok hallgatnak

Thomas Harris regényéből Jonathan Demme álmodott tökéletes thrillert, aminél csak a kannibál sorozatgyilkos, Hannibal Lectert alakító Anthony Hopkins tökéletesebb. Az emberhúsra éhező doktor szállítás közben olyan maszkot kapott, ami örökre beírta magát a filmtörténelembe.

Fotó: Photo12 / AFP

Gaston Leroux: Az operaház fantomja

A francia író legismertebb regényének tragikus árnyalakja a Párizsi Operában rejtőzik a 19. században. Fehér, kísérteties maszkjáról és Andrew Lloyd Webber musicaljéből ismerhetik a legtöbben.

A Maszk

A film, amivel Jim Carrey befutott. Stanley Ipkiss, az önbizalomhiányos lúzer véletlenül jut hozzá egy varázserejű maszkhoz, amit ha magára ölt, azzá válik, ami leginkább szeretne lenni. Ő képregényfigura lesz.

Batman

A milliárdos Bruce Wayne éjszakánként denevérruhában tesz rendet Gotham utcáin. Bár Batman maszkja tökéletesen elfedi viselője identitását, ám jelenleg nem sokat ér: épp a száját nem takarja.

Kalapos Éva Veronika: F mint

Az írónő első felnőtteknek szóló regényében egy rejtélyes Fotós terrorizálja az embereket: fejét kapucni takarja, arcát kendő, és telefonja kamerájával követi kiszemelt áldozatait. Ornátusa ijesztőnek tűnik, ám mostanság inkább attól félünk, aki nem takarja el az arcát.

V, mint vérbosszú

Alan Moore és David Lloyd képregénye nem csak azért aktuális, mert forradalmár főszereplője egy azóta szimbolikussá vált Guy Fawkes-maszkot visel, hanem mert egy alternatív Angliában játszódik, ami neofasiszta rendőrállamként üzemel.

Fotó: Photo12 / AFP

Sikoly

Wes Craven filmjében Munch A sikoly című festményére hajazó maszkban támad a klasszikus horrorgyilkos. A fiatalok már sok ilyen filmet láttak, de elég-e a műfajismeret a túléléshez?

Kucsiszake-onna

A japán legenda egy szamuráj feleségéről szól, akinek arcát hűtlensége miatt férje eltorzította. A vágott szájú nő szellemként jár vissza, száján egy orvosi maszk, olyan, amilyet most is szinte mindenki visel. Akinek megjelenik, attól megkérdezi, hogy szépnek találja-e. Ha a válasz nem, akkor végez áldozatával, ha igen, akkor megmutatja a szörnyű sebet az arcán, és ha még mindig igen a válasz, a megkérdezettet is hasonlóképpen megcsonkítja, mint ahogy vele tette a férje.

Legnépszerűbb cikkeink