Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A szociális szférában dolgozók nem kapnak információt a koronavírusról Ungár Péter szerint

Létrehozva:

Fotó: Ungár Péter / Facebook

Az érintettek kérdéseit tolmácsolta volna az LMP-s képviselő az illetékes minisztérium felé, választ azonban nem kapott, ezért a nyilvánossághoz fordult.

„Körülbelül egy tucat szociális dolgozó írt nekem a veszélyhelyzet bevezetése után, hiszen nem tudtak információhoz jutni fontos kérdésekben. Én kollégáim segítségével ezeket összegyűjtöttem és elküldtem az illetékes minisztériumnak. Direkt nem hivatalosan írásbeli kérdés formájában, hanem egyszerűen egy e-mailben, hogy ne legyen mindenki számára nyilvános, ha a minisztérium nem akarja” – írta ki Ungár Péter hivatalos közösségi oldalára.

A képviselő szerint tíz napja nem kapott választ, illetve telefonon azt a tájékoztatást adták, hogy húsz nap múlva válaszolnak. Az ellenzéki képviselő szerint nagyon nehéz úgy konstruktívnak lenni, ha az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem a dolgozókat, sem a képviselőket nem tájékoztatja.

Ungár összesen 30 kérdést szedett össze, amellyel hozzá fordultak az érintettek. A kérdések többsége a szociális szférában dolgozók munkaszervezéséről és arról szólnak, hogy a minisztérium miként tervezi az ellátás zavartalanságát biztosítani a járványügyi veszélyhelyzet alatt. Ilyen praktikus kérdések, hogy mikor kapják meg az intézményekben dolgozók és a házi segítségnyújtást végzők a megfelelő védőfelszerelést. Ugyanis a dolgozók nagy része számára elkerülhetetlen a fizikai kontaktus, másik ember érintése, közelsége, miközben a gondozottak jelentős része veszélyeztetett, idős vagy rossz egészségi állapotú, és éppen ezért szorul segítségre.

Külön rákérdezett, hogy a posta kiszállítja-e a gyermekek otthongondozási díját (GYOD), vagy továbbra is be kell menni érte a megjelölt fiókba. Továbbá az éjjeli menedékhelyeken, nappali melegedőkben, hogy valósulhat meg a kijárási tilalom.

De felteszi azt a kérdést is, hogy a gyógypedagógiai, gyógytornászi ellátás folytonosságát hogyan lehet megoldani az SNI-s, a szellemi és testi fogyatékossággal élő gyermekek esetében. Ungár szerint a gazdasági válság (és egy esetleges karantén) növelni fogja a családon belüli és a párkapcsolati erőszak előfordulását. Ezzel kapcsolatban kérdezi, hogy tervezik-e az Országos Kríziskezelő Központ férőhelyeinek jelentős bővítését. A képviselő utolsó kérdése arról szól, hogy a használt szájmaszk és gumikesztyű miért nem minősül veszélyes hulladéknak.

Legnépszerűbb cikkeink