Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Koronavírus: Egy negatív teszt még nem jelent semmit

Létrehozva:

Amennyiben valaki koronavírus-gyanús, ne lepődjön meg, ha akár egy napot is kell várnia a mintákat levevő mentőre. Egy negatív teszt nem jelent mást, mint hogy abban a pillanatban nincs megbetegedés. Szóba kerültek a helyes bevásárlási technikák, és az is, sikerült ellaposítani a járvány terjedését.

Megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs (OT), Müller Cecília országos tisztifőorvos többek közt a tesztekről beszélt. Kétféle teszt van, az egyik a vírus jelenlétét mutatja ki a szervezetben, ehhez az orr, torok nyálkahártyájáról kell mintát venni, és elégséges kórokozónak kell már a testben lennie. A másik a vérből mutatja ki, hogy a szervezetben már megjelentek-e a vírus elleni küzdelemhez szükséges antitestek. Előbbi tesztnél kívánatos, hogy az elvégzés előtt órákkal már ne egyen-igyon a páciens. Ez azért jelenthet problémát, mert bár az otthonokban elvégzendő teszthez (ezeket a háziorvosok kérik) igyekeznek 24 órán belül kimenni a mentők, nem mindig sikerül – a Pesti Hírlap is hallott olyanról, hogy valakik napok óta várnak a mentő kiérkezésére. Müller azt mondja, „Türelmet kérünk”, a beavatkozás nem számít akutnak, azaz nem a legsürgősebb.

Ha valakinek negatív lett a nyálkahártyás tesztje, az még nem jelent semmit, mert egy pillanatnyi állapotot mutat. A betegség lappangási ideje 14 nap is lehet, ezen időn belül tehát bármikor megjelenhet a szervezetben. Egy negatív teszt akár hamis biztonságérzetet is adhat.

Jelenleg 447 igazoltan fertőzött főről tud az OT Magyarországon, 34 gyógyult van, és 2 újabb halottról adtak hírt: mindketten 90 év felettiek voltak, társbetegségeik voltak, így az elhunytak száma 15-re nőtt. 13 300 mintavétel és vizsgálat történt. Még mindig a csoportos fázisban vagyunk, egyenletesen oszlik el a betegek száma az országban, még nincsenek gócpontok. A magánlaborokhoz fordulók mintavételeit és eredményeit nem számolják bele az OT számaiba.

Sikerült ellaposítani a járványgörbét, mondja Müller Cecília, azaz nem terjed a járvány viharos sebességgel. Korábban Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője azt mondta az M1-en, a súlyos esetek 10-15 százaléka szorul lélegeztetőgépre. Jelenleg 15 fő van intenzív osztályon. A teljesen gyógyultak szervezetében még két hétig van jelen a koronavírus, ezért nekik utána is otthon kell maradni karanténban. Vannak gyógyszerek, amelyekkel a betegség súlyosabbá fordulása megakadályozható, ilyenek a maláriagyógyszerek, az antibiotikumok és más készítmények, ezeket használják is nálunk.

A tisztifőorvos beszélt pár gyakorlati teendőről is. Felhívta a figyelmet az otthon maradó idősekre: a rokonoknak érdemes elektronikus kommunikációs csatornák által tartani a kapcsolatot, oldani az izoláció érzését. A bevásárlásokról is beszélt:

  • a vásárláshoz írjunk listát, hogy ne sokat bolyongjunk a boltban
  • ne fogdossunk végig mindent, tiszta csomagolású árut vegyünk el, a csomagolatlan árut csipesszel fogjuk meg, sosem puszta kézzel
  • tartsuk a távolságot a többi vásárlótól, a pénztárostól
  • lehetőleg érintős bankkártyával fizessünk
  • hazaérve mossunk kezet

Beszélt Halmosi Zsolt országos kórházparancsnok is; kinevezték a kórházparancsnokokat, a cél, hogy sikeres legyen a járvány későbbi szakaszára a felkészülés:

  • legyenek a kötelezően beszolgáltatandó járványügyi adatok pontosak, ez kell a tervezéshez
  • a kórházparancsnokoknak nincs orvosszakmai szerepük

Halmosi kissé homályosan arról is beszélt, néhány egészségügyi eszköz nem oda került korábban, ahova kellett volna, ezt a helyzetet is kezelni kell. A kórházparancsnokok vagyonbiztonsági és járványügyi szabályokban parancsolhatnak a rendes kórházigazgatóknak.

Az emberek megértették a kijárási korlátozást, de a rendőrségnek kellett intézkednie is: 739 esetben kellett figyelmeztetni, bírságolni, szabálysértési feljelentést tenni. Ellenőrzik a hatósági házi karantén betartását, 57 ezer alkalommal került erre sor eddig – az eredmény 163 szabálysértési feljelentés, 93 helyszíni bírság.

Nem változtatnak az időseknek fenntartott 9-12 órai vásárlási időkereten, holott a vidéki piacok csak 13 óráig vannak nyitva.

A hétvégi nagy kirándulási lázról azt mondta Müller: az a lényeg, hogy ne csoportosuljanak az emberek, legyen 1,5-2 méter távolság köztük.

Legnépszerűbb cikkeink