Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Filmtörténet, mely önmagát zabálja fel

Létrehozva:

Fotó: Leemage / AFP

A kötetben úgy kalandozhatunk az egyetemes filmtörténetben, mint a régi-régi játékkönyvek fantáziabirodalmaiban.

A most kialakult helyzetben az egyik dolog, amit tehetünk, hogy olvasunk. A Pesti Hírlap ebben próbál segítséget nyújtani a könyvajánlóival.

Újra népszerűek a kilencvenes évek lapozgatós könyvei, a nálunk Kaland-Játék-Kockázat címen futó sorozat, melyben a történet kimenetelét az olvasó alakítja annak függvényében, hogy a rövid fejezetpontok végén felkínált variációkból melyiket választja, vagyis, hogy melyik fejezetpontra lapoz tovább.

Ezt a mintát követi a Kalandos filmtörténet című könyv, és bár a borítón ceruza és dobókocka is látható, pont ezek a kellékek nem kellenek hozzá. A lapozgatós könyvek szerkezetéből csak a lapozgatást vették át a szerzők: a műfajok, irányzatok és alkotók száz fejezetpontra osztva követik egymást kronologikus rendben, ám ha kedvünk tartja, az egyes fejezeteken belüli utalásokról is tovább ugorhatunk egy kapcsolódó témára. Ez így néz ki a gyakorlatban: a giallóról szóló 64. fejezetet böngészve tovább lapozhatunk az exploitation, a krimi, a thriller vagy a horror irányába, de akár Hitchcock is lehet a következő célpontunk a lapszéli fejezetpontok segítségével. Olyan egyetemes műfajtörténeti áttekintésre tesz kísérletet a kötet, mely egyszerre segít eligazodni a filmes műfajok útvesztőjében és igyekszik ezeket az egységes filmtörténetben elhelyezni, és egyszerre mutatja be azokat a kapcsolódási pontokat, melyekre sokszor nem is gondolnánk.

Ám a koncepció végül önmagát zabálja fel: bármennyire is igyekeztek a szerzők, ennyire kis terjedelemben lehetetlen igazán érdemben beszélni egy-egy műfajról, rendezőről. Gyakran előfordul, hogy példaként hozott filmekkel igyekeznek illusztrálni ezeket, így viszont már elkél egy markáns előismeret. A kétoldalnyi összefoglalók sokszor olyan töményre sikerültek, hogy három-négy elolvasása után telítődik a befogadó az információkkal, így pont a lapozgatás, a végtelen kalandozás élményétől foszt meg a szöveg sűrűsége.

Legnépszerűbb cikkeink