Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Hátborzongató, ahogy Ferihegyen kezelték olvasónk koronavírus-gyanúját

Létrehozva:

Fotó: Veres Viktor / Pesti Hírlap

Háziorvoshoz küldték volna, illetve a spanyolországi koronavírus Magyarországra érkezését sem feltételezték azok a szakemberek, akik egy olvasónknak tanácsokat adtak Ferihegyen. Most már biztos, hogy fertőzött utastársa is volt a repülőn, és csak az önfegyelmén és a józan eszén múlt, hogy nem követte a rossz tanácsokat.

„Á, Barcelonából nem érhetett még ide a vírus” – ezt a hivatalos véleményt, egyben tanácsot kapta Ferihegyen olvasónk, Judit még március 13-án, amikor hazaérve koronatesztet szeretett volna végeztetni. Mint egy ma kapott üzenetben értesült róla, egy gépen utazott egy mára már igazoltan koronavírusos beteggel. Judit, akit álnéven emlegetünk, azért kért tanácsot, mert nem érezte jól magát, de nemhogy orvost, egy felelős személyt is alig talált a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A nő március 2-án utazott ki Andorrába, hogy ott előadást tartson; a miniállamban akkor egy koronavírusos betegről tudtak a hatóságok. A barcelonai járattal ment, 13-án jött vissza a városba Andorrából, és még két napot töltött volna a katalán fővárosban eredeti tervei szerint. De mivel a március 11-i bejelentés szerint Magyarországon bezártak az egyetemek, színházak, mozik, és az országba belépőket is korlátozták, úgy döntött, vasárnap helyett, pénteken jön haza, félve az esetleges újabb korlátozásoktól és a Spanyolországban terjedő járványtól. (Orbán Viktor még 13-án reggel arról beszélt a Kossuth Rádióban, nem zárnának be az iskolák, mert akkor a tanárokat fizetés nélküli szabadságra kéne küldeni. Ismeretes, estére már megváltozott a kormány álláspontja többek közt a Fidesz-frakció kérésének hatására is.)

Meg sem vizsgálták, holott rosszul volt

Ráadásul Barcelonában is március 13-ra kezdett nyilvánvalóan élessé válni a helyzet. Míg addig azzal nyugtatták az embereket, hogy a vírus csak Madridban és Baszkföldön terjed – holott Katalóniában is emelkedett az esetek száma –, 13-án, pénteken már egyes barcelonai nevezetességeket is bezártak, és addigra Madridban komoly korlátozásokat vezettek be. Két nappal később teljes zárlatot kapott Barcelona is. Mint utóbb kiderült, a nőnapi feminista tüntetések március 13-ra katalizálhatták a járványt. „Szerencsére én csak egy andorrai feminista tüntetésen jártam, ahol nagyjából 80-an voltak” – mondja Judit.

Aznap több gép is jött Barcelonából, Judit az estivel érkezett. Nem érezte jól magát, fájt a feje, nyomott és gyenge volt, ezért azt szerette volna, ha megvizsgálja egy orvos. (Félt, nem akarta a betegséget itthon a gyerekére ragasztani.) Ekkor még csak az olaszországi járatokat törölték Budapesten, az iráni utasokat megvizsgálták, és csak március 14-től zárták le a határt a Dél-Koreából, Iránból, Izraelből, Kínából, és Olaszországból utazó nem magyar állampolgárok előtt. Ellenben Orbán Viktort 12-én már a homlokához tartott hőmérővel mérték, mikor hazajött Moldovából.

Juditot sehogy sem mérték, egyrészt nem is látott senkit, aki egészségügyi kérdésekben illetékes lett volna, egy biztonsági őrnél érdeklődött, tud-e neki segíteni valaki. Még a repülőgépen bemondták, hogy aki nem érzi magát jól, gyanúja van, hogy esetleg fertőzött, az forduljon a repülőtéri személyzethez. Csakhogy itt nem volt senki – végül a biztonsági őr az elveszett csomagokért felelős részleghez irányította olvasónkat.

Fotó: Veres Viktor / Pesti Hírlap

A vírus még nem érhetett ide

Itt végül volt egy felelős – de nem orvos –, aki kicsit értetlenkedve fogadta Judit kérését, hogy orvosra lenne szüksége. Amikor a tüneteket meghallotta, kissé megijedt, ez volt Judit benyomása, majd hátrament telefonálni. Ekkor jött az az orvosi vélemény, hogy a vírus még nem érhetett ide Barcelonából, ha nincs jól, Judit menjen el az ügyeletre.

Ez akkor sem hangzott túl jól, mert már ezer csatornán harsogta az állam, hogy aki arra gyanakszik, megfertőződött, a zöldszámot vagy a háziorvosát hívja, de ne menjen el személyesen rendelésre. Judit is úgy döntött, nem fogadja meg az orvosi tanácsot, hanem otthon marad, önkéntes házi karantént választ, jóllehet erre még akkor senki nem kérte. Akkor is ebben maradt, amikor már jobban érezte magát, két napra rá egyébként kutya baja nem volt, és ez így is maradt. Vásárolni nem jár, a gyerekével olykor kimegy öt percre levegőzni, de az emberektől távol.

Hétfőn, azaz tegnap reggel pedig angol nyelvű e-mailt és sms-t is kapott a Wizzairtől, amelyben azt írják, egy tesztekkel megerősített beteg volt a járatán, vegye fel a kapcsolatot a helyi egészségügyi hatóságokkal. Judit felhívta a zöldszámot még délelőtt, ahol azt mondták neki, a járványügyisek jelentkeznek majd nála, ha úgy ítélik meg, de ez cikkünk megjelenéséig nem történt meg.

Legnépszerűbb cikkeink