Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Cser-Palkovics: Lehet vitatkozni, de a kormánynak cselekvőképesnek kell lennie

Létrehozva:

Fotó: Kovács Márton / KKM

Járványról, rendkívüli jogkörökkel élésről és visszaélésről beszélgettünk Székesfehérvár fideszes polgármesterével, Cser-Palkovics Andrással.

Milyen a járványügyi helyzet Székesfehérváron?

– Hasonló, mint az ország bármely más pontjain, hiszen országos, sőt világjárványról van szó. Mindenkinek a gondolatai, cselekvései ekörül forognak. A szükséges intézkedéseket meg tudtuk hozni, ezeket az emberek döntő része elfogadja, és igyekszik követni is. De a városnak nem csak az a dolga, hogy intézkedéseket hozzon, meg kell próbálnia – a köznyugalmat fenntartva – türelmet, megértést és higgadtságot kérni az emberektől. Az élet nagyon gyorsan átalakult ahhoz képest, ahogy megszoktuk, de azt látom, hogy az emberek készek és képesek is átállni erre az életmódra, mert mindenki érzi: az egészség a legfontosabb. A fő üzenetünk: aki teheti, maradjon otthon. Különösen igaz ez az idősekre, a 60-65 év fölöttiekre, hiszen ők a legveszélyeztetettebb korosztály. Erőfeszítéseket teszünk, hogy őket elérjük, az ellátásukról gondoskodjunk. Ebben egyre többen – ahogy egyre többen maradnak otthon – kérik az önkormányzat segítségét.

Mit tud ebben a helyzetben az önkormányzat? Hányan fordulnak önökhöz segítségért? 

– Már jóval több mint százan kérnek valami módon segítséget. De hétfő reggel már érzékeltük, hogy ez a szám jelentősen megugrik. Ahogy eljutunk oda, hogy egyre komolyabban veszi mindenki az otthonmaradást, úgy keresik a lehetőséget, hogy ki tud az ellátásukban segíteni – így eljutnak hozzánk. Az önkormányzat diszpécserszolgálatot működtet, ami a különböző szakterületeknek osztja ki a feladatot, attól függően, miben kérnek segítséget. A legjellemzőbb az étkeztetés megszervezése. Van, akinél ez csak ebédet jelent, de van, aki a hidegélelem beszerzésében is a segítségünket kéri. Ma 25-26 embernek visszük így ki az élelmiszert, azokon túl, akik eddig is kaptak az idősügyi ellátásban. A második legjellemzőbb kérés a bevásárlás, a gyógyszertár – itt részben saját szakembereink, részben pedig egy önkéntes mozgalom nyújt segítséget. Az önkéntesek egységcsomagot kaptak, amiben az ő védelmükről is gondoskodunk – kesztyű, szájmaszk –, és az idősek védelméről is. Megbízóleveleket kapnak polgármesteri aláírással és pecséttel, annak érdekében, hogy a visszaéléseket meg tudjuk előzni. A harmadik legjellemzőbb: nagyon sokan csak beszélgetni szeretnének valakivel, mentálhigiénés segítséget kérnek. Az egyedüllét, a bezártság okán kérik, hogy naponta 5-10 percre hívja fel őket valaki, hogy legyen kivel beszélgetni. Különösen igaz ez az egyedül élőkre. Természetesen a család tudja a legtöbbet adni, szeretetet, gondoskodást, odafigyelést – de a hátuk mögött ott van az önkormányzat, ami a tőle telhető támogatást megadja.

Amióta kihirdette a veszélyhelyzetet a kormány, jelentősen megnőtt a polgármesterek jogköre. Önöknél maradt el emiatt képviselőtestületi ülés?

– Nem, mostanában nem lett volna ülés, ez nemsokára lenne esedékes, de majd eldől, hogy vannak-e olyan kérdések, amik most közgyűlési hatáskörbe tartoznak. Valóban megnövekedett hatáskörről beszélhetünk a polgármester esetében. Ennek az alapja az, hogy gyors intézkedéseket lehessen megtenni, azokban a keretekben, amik most szükségesek a védekezéshez. Én ezekben a keretekben élek, ezekkel a lehetőségekkel. Ingyenessé tettük a parkolást, ehhez pedig rendelet szükséges. Költségvetési átcsoportosításokat hajtottam végre más területekről a védekezés területére. Minden olyan döntésről és rendeletről, amelyet meghozok a megnövekedett hatáskör jogosultjaként, folyamatosan tájékoztatom a teljes képviselő-testületet és külön a frakcióvezetőket. Ez egy új jogrend, amit tanulni kell. De remélem, mindenki úgy véli, hogy a meghozott döntések szükségesek voltak és semmiképp nem éltem vissza a jogköreimmel.

Bár a 2019-es választásokon is kétharmados győzelmet aratott, hangsúlyt fektet az ellenzék bevonására a város irányításában.

– Egyértelmű volt ez a törekvés, ez jellemezte az előző két ciklust is. Valóban egyértelmű felhatalmazást kaptam a fehérváriaktól, hogy a várost milyen irányba vezessük tovább, de nem szabad elfelejteni, hogy ha azt mondom: mindenki polgármestere szeretnék lenni, akkor tudatában kell lenni, hogy nem csak rám, hanem más jelöltekre és pártokra is sokan voksoltak, bennük bíztak. Ez demokratikus, alkotmányos joguk, nekem pedig kötelességem, hogy ezt elfogadjam és tudomásul vegyem, nem elbújva a saját felelősségem elől. De fontos, hogy minden fehérvári úgy érezze, hogy a döntéshozatal során az ő szempontrendszere is megjelenik. A jelen helyzetben pedig még fontosabb, hogy összefogás jellemezze a várost, a politikai vitákat félre kell tenni. Az emberek most nem a vitákat várják el tőlünk, hanem azt, hogy hozzunk döntéseket, működtessük a várost.

Ez a mentalitás nem minden kormánypárti kollégáját jellemzi. Komló, Szekszárd, Nagykanizsa – ezekben a városokban, a közgyűlésben kisebbségben lévő, kormánypárti polgármester az extra jogkörökre hivatkozva, a képviselő-testület nélkül döntött például a város költségvetéséről.

– Nagyon más az a helyzet, amikor valaki mögött van egy egyértelmű közgyűlési többség, és világosak a politikai felelősségek és szerepkörök. Szemben, amikor egy ilyen helyzet küszöbére úgy érkezik meg egy város, hogy van egy megválasztott, legitim polgármester, de nincs mögötte közgyűlési többség – és nincs költségvetése a településnek, így nincsenek olyan egyértelmű költségvetési keretek, amin belül mozoghat a polgármester. Nem érünk rá arra ilyenkor, hogy napok vagy hetek alatt hozzunk döntéseket. Nem látok bele minden önkormányzat működésébe, de az biztos, hogy ebben a helyzetben is mindent meg kell tenni ahhoz, hogy a döntések mögött legyen egy egységes politikai akarat és szándék. Ebben kiemelt feladata és felelőssége van a polgármesternek. Én mindenkit arra biztatok, hogy ezt felmérve próbálja saját intézkedéseit meghozni. Bizonyára én is hoztam olyan döntést az elmúlt másfél hétben, amivel esetleg nem minden politikustársam ért egyet. De ezeket a vitákat most keretek között kell tartani, miközben meghallgatjuk egymást. Most fontos, hogy összefogjunk, különben hogy kérjük az embereket, hogy egymásról gondoskodjanak, segítsenek, az egyéb problémáikat a szomszédok tegyék félre és támogassák egymást. Ha ezt szeretnénk üzenni és kérni, akkor nekünk is példát kell mutatnunk.

Ez a központi téma az országos politikában is, a kormány a felhatalmazási törvénytervezettel kapcsolatban épp emelett érvel, miközben az ellenzék arról beszél, hogy korlátlan jogköröket korlátlan ideig még egy ilyen helyzetben sem indokolt megadni a kabinetnek.

– Mind a két oldalon van igazság. Azt javasolnám mindenkinek, hogy a fő célt ne veszítsük el a szemünk elől. A fő cél a védekezés, az emberéletek megmentése. Ebben nagyon nehéz ma időbeli korlátot mondani.

A kormányoldal megalkotta a tömeges bevándorlásról szóló veszélyhelyzetet. Az erről szóló jogszabályban taxatív módon van felsorolva a veszélyhelyzet kihirdetésének kritériumrendszere. Amikor ez nem áll fenn, nincs veszélyhelyzet.

– Az ellenzéknek megvan az a lehetősége, hogy azt mondja: elfogadom a mostani helyzethez kapcsolódva a rendkívüli felhatalmazását a kormánynak, de azt javaslom, hogy pontosítsuk. A parlamenti vitában lehet arról dönteni, hogy mit fogad el és mit nem, akár a kormányoldal, akár az ellenzék. Ez egy legitim vita. De nem lehet veszélyeztetni, hogy a kormánynak ilyenkor cselekvőképesnek kell lennie. Azt várom, hogy kemény vita lesz erről a parlamentben, de nem mindegy, hogy eleve el akarnak valamit utasítani – pro és kontra –, vagy hajlanak a felek a kompromisszumra. Ne elvi szinten beszélgessünk erről a helyzetről, mivel nagyon gyakorlati a helyzet, ami nagyon gyakorlati megoldásokat kíván. Adott esetben jogalkotási szinten is. Ha már ez az egész helyzet elmúlik, arról majd lehet és kell is beszélgetni, hogy mennyi kérdés merült fel a jogrenddel kapcsolatban. Mi ezt a polgármesteri hatáskör kérdését sem látjuk teljesen szabályozottnak, ezért alakulnak ki viták. Végezetül pedig az emberektől annyit kérek, bárhol is vannak az országban: most maradjanak otthon.

Legnépszerűbb cikkeink