Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Az anyák viszik a családi munkát

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Az első gyermek születése alakítja át a háztartási munka erőviszonyait a férfiak és nők között.

Ki főzzön, mosogasson, vásároljon – örök kérdés ez a családban. Egy hosszú távú kutatás most úgy látta, a gyerekszületés eltolja az arányokat a nők felé, és minden új gyermek érkezésével egyre több házimunkát „nyernek meg” az anyák. A Központi Statisztikai Hivatal 2018-ban indított egy hároméves kutatást, ami kutatás három évig kíséri figyelemmel 10 ezer résztvevő közreműködésével a gyereket váró, majd a születés után friss gyerekes családok életét. Hogy élnek ők, mit csinálnak, hogy fejlődnek a gyerekek: ezt mérik fel. A kutatás időről időre közread részeredményeket. Most arról jött ki egy jelentés, hogy a várandósság és a megszületett gyerek első hat hónapjában az anyákra mennyi házimunka jut. Vajon növekedik-e az anyákra jutó házimunka (főzés, mosogatás, takarítás, bevásárlás, apróbb javítási munkák, szabadidő-szervezés és a pénzügyek intézése) mennyisége a szülés előtt és után?

Fotó: AFP

Egyre több jut a nőknek

A várandós anyákra több házimunka vár, mint a kispapákra a főzés, mosogatás, bevásárlás vagy takarítás terén. A férfiak a lakásban, házban, ház körül adódó javítások terén jeleskednek. A bevásárlást, a pénzügyeket és a szabadidő-szervezést pedig közösen, megosztva végzik.

És a helyzet nem lesz jobb: féléves gyerekkel az anyák negyven százalékára jellemzően még több feladat hárul, és egyre kevesebb lesz a közösen végzett házimunka. A főzés 70 százaléka jut a nőkre, a mosogatás 60-65 százaléka. De 60 százalék a takarítás aránya a gyerek megszületése után is.

Ha a kisgyerek nem az első, hanem már vannak testvérei a családban, akkor ezek a terhek még inkább a nők irányába nőnek. Nagyot csökken ugyanis a megosztott feladatok száma, és ezek az anyára tevődnek át. Az esetek harmadában nem változik a házimunka-teher, 26 százaléknál pedig csökken a várandóság idejéhez viszonyítva. Az is látszik, hogy a több gyermeket nevelő anyák végzik a legtöbb házimunkát, de a feladatok növekedése egy új gyerek érkezésekor esetükben a legkisebb.

A kutatók szerint a vízválasztó az első gyerek, az ő megszületése alakítja át leginkább a háztartási munka erőviszonyait a férfiak és nők között, eltolva a feladatokat az utóbbiak felé.

Legnépszerűbb cikkeink