Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A zaklatás ára

Létrehozva:

Nem tudom, mennyi egy szexuális zaklatás ára. Több tucatnyiét pláne nem. Azt viszont már tudom, hogy Harvey Weinsteint most alaposan elszámoltatták.

23 éven át törleszthet. Az amerikai producert több mint nyolcvan nő vádolta ilyen-olyan zaklatással. Szökőévekkel nem számolva 8395 napja lesz végiggondolni, hogyan alázta és/vagy szégyenítette meg azokat a nőket, akikről azt gondolta, az alárendeltjei. Mindenhatónak hitte magát. Melleket markolászott és fenekeket fogdosott, fürdőszobába zárt nők előtt maszturbált, vagy épp nyálcsorgatva mászott alig ötvenkilós teremtésekre, csak hogy beteges vágyait minden férfiasságot nélkülözve kielégítse. Ha csak azzal a nyolcvan nővel számolunk, aki megszólalt, akkor is naponta több mint százszor tudja majd újra végigpörgetni az eseteket, hogy aztán mérleget vonjon: megérte-e. Ha egyáltalán ő maga megéri.

Nem tudom, azok a nők 23 év alatt, vagy valaha elfelejtik-e majd az abuzív rohadék undorító lihegését, azt viszont tudom, hogy nehéz szabadulni a hasonló emlékektől. Nyolcéves lehettem, amikor a falu egyik keményfiúja magát markolászva odakiabált az utcán, hogy milyen jó a seggem. Minden pillanata megmaradt az esetnek, pedig már harminc éve történt. Nem fogom elfelejteni azt sem, amikor hírolvasás közben a rádió reggeli műsorába vendégként meghívott, köztiszteletben álló, számomra vadidegen zenész-énekes csak úgy végigsimította a combomat egy sármosnak hitt kacsintás kíséretében. Azt sem, amikor az egyik külföldi autóversenyző úgy gondolta, köszönés helyett a fenekem megfogásával üdvözöl. És ez nem a minek-volt-ott kategória: az utóbbi két esetben a munkámat végeztem, az elsőnél meg gyerek voltam.

Harvey Weinstein bűnössége és büntetése nemcsak azért precedens, mert áldozatainak köszönhetően a metoo kampány idővel több lett menstruáló, hisztis nők más pofájába löttyintett italánál. Bizonyíték lett arra, hogy van még olyan igazságszolgáltatás, amely szembe mer menni pénzzel és hatalommal. És mert beárazza végre a nők becsületét.

Nem tudom, 23 év mekkora ár legalább 80 nő szexuális zaklatásáért. Elsőre elfogadhatónak tűnik.

Legnépszerűbb cikkeink